Що пацієнт з підозрою або підтвердженим COVID-19 отримуватиме безоплатно у 2021 р.?

18 Січня 2021 12:50 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) на сторінці у Facebook оприлюднила інформацію щодо показників госпіталізації пацієнтів з COVID-19, їх лікування, надання безоплатної допомоги тощо.

  1. Лікування пацієнтів з COVID-19 протягом квітня–грудня 2020 року

Протягом квітня−грудня 2020 р. було госпіталізовано 253 тис. пацієнтів з коронавірусною хворобою. У відділенні інтенсивної терапії перебувало майже 50 тис. хворих. Частка госпіталізованих пацієнтів, які потребували допомоги в умовах інтенсивної терапії протягом 2020 р., становила 19,6%. За лікування цих пацієнтів НСЗУ виплатила понад 11 млрд грн, тобто майже 45 тис. грн в середньому на 1 пацієнта.

  1. Кількість госпіталізацій у грудні 2020 р.

Кількість госпіталізованих пацієнтів зменшилася на 3 тис., порівняно з листопадом 2020 р. Так, у грудні госпіталізовано 6000 пацієнтів, ще 11,5 тис. продовжили розпочате у листопаді лікування. У той же час кількість пацієнтів, які були підключені до джерел кисню у грудні, зросла на 4 тис. порівняно з листопадом. Їх загальна кількість становила майже 50 тис. Це 69% від усіх пролікованих пацієнтів у грудні. У відділенні інтенсивної терапії медичну допомогу отримували понад 13 тис. хворих. Це на 348 госпіталізованих більше, ніж у листопаді. Зросла у грудні і кількість пацієнтів, які потребували підключення до апарату штучної вентиляції легень — з понад 5 тис. до понад 6 тис. осіб.

Найбільше пацієнтів з коронавірусом у грудні госпіталізували:

  •  у Києві — 6298 осіб;
  • Одеській обл. — 4139 осіб;
  • Дніпропетровській обл. — 3869 людей;
  • Харківській обл. — 3617 осіб.
  1. Медичні команди та лікарні, визначені для госпіталізації пацієнтів з COVID-19

У грудні було створено близько 300 нових медичних команд, а загалом у цьому місяці пацієнтам надавали стаціонарну медичну допомогу понад 3 тис. команд, з яких 320 — неанестезіологічні.

Середнє навантаження на одну медичну команду становило 23 пацієнти. У грудні навантаження на медичні команди більше 20 хворих мали 262 лікарні. При цьому у 106 закладах навантаження на 1 команду становило менше 10 пацієнтів та 221 заклад охорони здоров’я пролікував менше 100 осіб. Кількість лікарень, які входять до переліку визначених для госпіталізації, у грудні зросла. У травні таких лікарень було 240, у вересні — 343, у листопаді — 458. На сьогодні договір з НСЗУ на стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19 мають 507 медичних закладів. НСЗУ виплатила понад 19 млрд грн медичним закладам та центрам екстреної медичної допомоги за надання допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього.

  1. Безоплатна медична допомога пацієнту з підозрою або підтвердженим COVID-19 у 2021 р.

Пацієнт отримує безоплатно:

  • первинну медичну та амбулаторно-поліклінічну допомогу. Пацієнти з підозрою на коронавірусну хворобу можуть пройти тестування у свого сімейного лікаря, а також отримати консультації щодо терапії легкої форми COVID-19, яка лікується в домашніх умовах під наглядом сімейного лікаря;
  • екстрену медичну допомогу у разі критичного стану. Наприклад, коли у людини спостерігаються утруднене дихання, дихальна недостатність, підвищення температури вище 38 ° C, що погано піддається корекції, раптове погіршення стану. Приїхавши на виклик, медики швидкої оцінюють стан пацієнта. Якщо є потреба, транспортують до лікарні, визначеної в регіоні для лікування хворих на COVID-19. Якщо пацієнт не потребує госпіталізації, йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці та рекомендації стосовно самоізоляції;
  • стаціонарну медичну допомогу. В безоплатний пакет послуг лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою включено: тестування на COVID-19; лабораторне та інструментальне дослідження; медичну допомогу відповідно до галузевих стандартів; кисневу підтримку, інтенсивну терапію за необхідності; медикаментозну терапію та знеболення за потреби тощо. Усі ліки, передбачені національним протоколом лікування COVID-19, включені до тарифу, за яким НСЗУ оплачує послуги медичних закладів.

Також НСЗУ нагадує про можливість переглянути залишки ліків для боротьби з COVID, які наявні в лікарнях та аптеках.

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Ирина 18.01.2021 5:11
ну, прям смішно... Невже НСЗУ не бачить, що пацієт (або його родичі) самостіно сплачує своє лікування???
Алиса 27.01.2021 10:08
Будет получать "НИЧЕГО" и платить налоги

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті