Стаціонарна допомога пацієнтам із гострим мозковим інсультом: НСЗУ інформує

19 Січня 2021 5:23 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) нагадує, що при контрактуванні медичних закладів щодо лікування цих захворювань НСЗУ висувала підвищені вимоги з приводу наявності сучасного обладнання, медичного персоналу необхідної кваліфікації, здатності забезпечити роботу закладу в цілодобовому режимі. Водночас заклади, що законтрактовані на надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті у стаціонарних умовах, отримують фінансування за підвищеним тарифом, а з 1 липня минулого року його додатково збільшили — з 19 332 до 26 947 грн.

Для пацієнта лікування інсульту за Програмою медичних гарантій є безоплатним, а саме:

  • діагностика (комп’ютерна томографія, екстрені лабораторні дослідження);
  • медикаментозне лікування та знеболення за потреби;
  • проведення тромболітичної терапії;
  • цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації;
  • медична реабілітація в гострий період, лікарські засоби з Національного переліку та витратні матеріали, ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету, та харчування в стаціонарних умовах.

У Програмі медичних гарантій на 2021 р. лікування інсульту залишається пріоритетним напрямком, а також пропонується включити до нових вимог наявність обладнання приймального відділення місцем для тромболізису, де здійснюватимуться безперервна пульсоксиметрія, контроль артеріального тиску в автоматичному режимі, електрокардіографія, своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування, обов’язкове анестезіологічне забезпечення під час усіх інвазивних діагностичних процедур тощо.

Для надання допомоги при інсульті дуже важливо узгодити допомогу на кожному етапі. Тому для екстреної медичної допомоги планується ввести підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат за дотримання бригадами правильних маршрутів пацієнтів. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта з підозрою на інсульт до закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цих захворювань.

Також НСЗУ пропонує розширити програму «Доступні ліки», включивши до неї ліки як для профілактики інсульту, так і для пацієнтів, що перенесли інсульт. Розширення програми «Доступні ліки» дасть можливість таким пацієнтам отримувати необхідні ліки в аптеці за рецептом лікаря безоплатно або з незначною доплатою та зробить лікування наслідків захворювання більш доступним.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті