ЄБА закликає владу вирішити проблему із централізованими закупівлями ліків у рамках ПМГ

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) інформує про те, що повторно звернулася до очільників Уряду, Міністерства охорони здоров’я України та Національної служби здоров’я України з проханням усунути правову колізію, що може призвести до недоступності у 2021 р. низки ліків, які мали б бути гарантовані державою за Програмою медичних гарантій (ПМГ). Наприкінці грудня 2020 р. Верховною Радою було достатньо оперативно опрацьовано та прийнято зміни до Закону України від 19.10.2017 р. № 2168-VIII «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», які частково врегулювали можливість здійснення закупівель ліків поза Національним переліком основних лікарських засобів (далі — Нацперелік).

Асоціація дякує голові та депутатам Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування України за розуміння проблеми і сприяння в її вирішенні. Однак цей крок не вирішує проблеми повною мірою. Для однозначного розуміння питання закупівель лікарських засобів поза Нацпереліком усіма суб’єктами, які можуть виступити в якості замовників під час закупівлі ліків для використання в межах ПМГ, необхідним є також внесення змін до підзаконних актів.

Зокрема, необхідне введення прямої норми про те, що закупівля ліків, які не закуповуватимуться у 2021 р. централізовано, а також не входять до Нацпереліку, але необхідні пацієнтам у межах ПМГ є дозволеними. Наявність прямої норми на рівні постанови КМУ усуне сумніви в цьому питанні з боку суб’єктів ринку, дозволить закладам охорони здоров’я планувати закупівлі у 2021 р. наперед, а пацієнтам — переконатися в тому, що перешкод в отриманні безоплатних медичних послуг за ПМГ у 2021 р. не буде.

ЄБА були розроблені та направлені до КМУ, МОЗ України та НСЗУ відповідні пропозиції щодо змін до постанови КМУ від 25.03.2009 р. № 333 з метою приведення її у відповідність із Законом України від 18.12.2020 р. № 1124-IX. Бізнес акцентує увагу на тому, що на сьогодні доволі велика кількість ліків, необхідних за ПМГ, відсутня як у номенклатурах 2021 р., призначених для закупівель на централізованому рівні, так і в Нацпереліку. Зокрема, мова йде про препарати для:

  • надання невідкладної медичної допомоги при кровотечах;
  • лікування дихальних розладів новонароджених;
  •  забезпечення лікування хворих з інфарктом міокарда;
  • забезпечення лікування пацієнтів з гострим мозковим інсультом тощо.

ЄБА закликає владу розглянути це важливе питання і забезпечити прийняття необхідних змін якнайшвидше.

За матеріалами eba.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті