Що нового передбачено у Програмі медичних гарантій–2021?

01 Лютого 2021 4:31 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) на сторінці у Facebook нагадує, що нова Програма медичних гарантій (ПМГ) почне діяти з 1 квітня 2021 р. Порядок реалізації ПМГ затверджується постановою Уряду. НСЗУ очікує, що найближчим часом Міністерство охорони здоров’я винесе проєкт відповідної постанови на засідання Кабінету Міністрів, після чого НСЗУ почне процес укладення договорів із надавачами медичних послуг.

У проєкті ПМГ на 2021 р. передбачено 35 пакетів медичних послуг, із них 2 — нові, та ще 5 виокремлені з існуючих. Ці пакети медичних послуг передбачають надання первинної, екстреної, спеціалізованої та високоспеціалізованої, паліативної медичної допомоги та медичної реабілітації, а також допомогу пацієнтам з COVID-19. У межах ПМГ у 2021 р. буде розширено перелік лікарських засобів для  реімбурсації. Найближчим часом почнеться відшкодування вартості лікарських засобів із первинної та вторинної профілактики інфарктів та інсультів. З липня НСЗУ почне відшкодовувати вартість інсулінів, а з жовтня — лікарські засоби для лікування розладів психіки та поведінки, зокрема епілепсії.  Рецепт на ці препарати стане електронним, а маршрут пацієнта — зрозумілішим.

ПМГ, як і раніше, базуватиметься на принципі екстериторіальності. Це означає, що пацієнт має право на допомогу без прив’язки до місця реєстрації чи проживання.

Один із ключових акцентів у ПМГ в 2021 р. — наближення медичної  допомоги до пацієнта, зокрема, через розвиток амбулаторного рівня допомоги та інтегровані медичні послуги. Тому з квітня 2021 р. НСЗУ пропонує пакет послуг для лікування туберкульозу на первинній ланці, а з липня — мобільні психіатричні команди, які зможуть надавати допомогу пацієнту вдома. Окремими пакетами, які відділилися з амбулаторного рівня, будуть ведення вагітності в амбулаторних умовах та стоматологічна допомога дорослим і дітям.

Серед нових пакетів також передбачається:

  • лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями;
  • готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії, а з 1 липня НСЗУ за окремим пакетом буде закуповувати послуги лікування методом перитонеального діалізу.

У ПМГ–2021 залишаються пріоритетні напрями. До закладів, які надають ці послуги, НСЗУ висуває підвищені вимоги та оплачує їх за вищим тарифом.  Так, медична допомога у складних неонатальних випадках оплачується за найвищим тарифом. Пролікований випадок за надання допомоги новонародженим масою тіла до 1500 г сягатиме 135 тис. грн.

Тариф на пологи буде збільшено з 8 до 10 тис. грн. Окрім того, тариф на лікування гострого мозкового інсульту тепер буде залежати від наданої допомоги — у разі проведення лікувальних ендоваскулярних втручань він становитиме 99 тис. грн. Це сучасний метод видалення згустку крові, який підвищує шанси на повноцінне одужання пацієнта. Вартість лікування інсульту з використанням тромболітичної терапії становитиме 42 тис. грн.  Так само поділятиметься вартість послуг з лікування гострого інфаркту міокарда — у разі проведення стентування тариф становитиме 32 тис. грн, при цьому стенти будуть і надалі закуповуватися централізовано.

Цього року НСЗУ у проєкті ПМГ запропонувала ввести такий тип тарифу, як ставка за результатами виконання договору для надавачів первинної й екстреної медичної допомоги. Заклади первинки зможуть отримати доплату за досягнення необхідного рівня вакцинації згідно з Національним календарем щеплень, зокрема вакцинації від кору, а центри екстреної медичної допомоги — за дотримання правильних маршрутів пацієнтів з підозрою на інфаркт та інсульт.

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті