Які цифрові інструменти МОЗ використовуватиме під час вакцинації проти COVID-19? Брифінг МОЗ

03 Лютого 2021 1:02 Поділитися

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 3 лютого в Україні зафіксовано 3285 підтверджених випадків COVID-19, серед захворілих дітей — 156, медичних працівників — 186. Кількість активних хворих — 158 602 особи.

Окрім того, за минулу добу:

  • госпіталізовано — 2159 осіб;
  • летальних випадків — 165;
  • одужали — 10 101 особа;
  • здійснено 43 643 тестування, з них методом полімеразної ланцюгової реакції — 25 235 та методом імуноферментного аналізу — 18 408.

Найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстровано у м. Київ (330), Івано-Франківській (298), Харківській (230), Запорізькій (211) та Полтавській (192) областях.

Заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер розповів про те, які цифрові інструменти МОЗ планує використовувати в процесі вакцинації.

Перш за все Я. Кучер нагадав, що Україна увійшла до переліку країн, яким глобальна ініціатива COVAX надасть вакцини для імунізації населення проти COVID-19 у першій хвилі розподілу. Для початку першої хвилі вакцинації станом на 3 лютого вже підтверджено отримання Україною 117 тис. доз вакцини компанії «Pfizer», яку очікують отримати найближчим часом. Проведення вакцинації проти COVID-19 відбуватиметься із застосуванням відповідних цифрових інструментів.

«Важливо, щоб надалі дані про вакцинацію населення ми могли обробляти та використовувати. Це робитиметься для того, щоб у майбутньому, коли пацієнт звернеться до лікаря, було зрозуміло, що він пройшов вакцинацію. Для цього нами розроблено модуль імунізації, який містить у собі всі відповідні міжнародні стандарти щодо зберігання даних за цим напрямком», — поінформував Я. Кучер.

За словами заступника міністра, важливим у таких змінах є те, що медичному персоналу не потрібно навчатися та використовувати новий цифровий інструмент. Усе буде доступно у функціоналі медичної інформаційної системи, яка використовується в тому чи іншому закладі охорони здоров’я.

Також, окрім електронної системи охорони здоров’я, використовуватиметься інформаційна система Med Data, яка забезпечить логістичну складову руху вакцини проти COVID-19 територією України, регіонами та до кінцевого споживача, тобто до пацієнта.

Окрім того, МОЗ спільно з партнерами працює над створенням окремого інформаційного порталу з питань вакцинації проти COVID-19, який передбачатиме 2 підходи:

  1. формування списків через роботодавців, тобто за місцем роботи;

  2. відкриті записи на вакцинацію для цільових груп, які не прив’язані до місця роботи.

Такі записи здійснюватимуться не більше ніж за місяць до початку вакцинації для тієї категорії, до якої належить цільова група згідно з визначеними етапами вакцинації та передбачатиме можливість записатися за одним із варіантів, а саме:

  • записатися на вакцинацію самостійно через інформаційний портал COVID-19 та вебпортали медичних електронних інформаційних систем, які входять до складу електронної системи охорони здоров’я;
  • запис на вакцинацію через всеукраїнський контакт-центр з питань поширення COVID-19;
  • запис на вакцинацію безпосередньо в закладі охорони здоров’я.

Запис пацієнта на вакцинацію складатиметься з 3 кроків:

  • крок 1. Визначення цільової групи;
  • крок 2. Підбір місця вакцинації;
  • крок 3. Оформлення відповідного запису одним з вищевказаних варіантів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті