Як безпечно знизити споживання цукру?

Добре відомо, що надмірне використання цукру приводить до погіршення здоров’я людини. Однак виникає питання: як же знизити його споживання? Адже на полицях магазинів досить складно знайти продукти харчування, які не містять цукор. Особливо гостро це питання стоїть перед людьми з цукровим діабетом ІІ типу.

Щоб внести більшу ясність у питання раціо­нального харчування людей із діабетом ІІ типу, група міжнародних дослідників поставила за мету оцінити ефективність та безпеку дієт з низьким вмістом вуглеводів (low carbohydrate diets — LCDs) та дієт з наднизьким вмістом вуглеводів (very low carbohydrate diets — VLCDs) для таких пацієнтів порівняно з іншими рекомендованими раціонами (переважно з низьким вмістом жирів). Результати дослідження нещодавно були опубліковані в журналі «BMJ».

На основі даних низької та середньої достовірності дослідники зробили висновок, що через 6 міс пацієнти, які дотримувалися LCD, частіше досягали ознак ремісії цукрового діабету без побічних ефектів у порівнянні з контрольною групою. У учасників, які дотримувалися LCD, через 6 міс також зменшилася маса тіла, покращилася концентрація жирів (тригліцеридів) в організмі та вони змогли знизити дози ліків.

Однак через 12 міс більшість із цих результатів послабилася, що підтверджує результати попередніх досліджень. Деякі дані свідчать про погіршення якості життя та підвищення рівня холестерину через рік дотримання LCDs. Автори визнають деякі обмеження дослідження, зокрема, триває дискусія стосовно того, що таке ремісія цукрового діабету, та існує невизначеність щодо довгострокової ефективності та безпеки LCDs.

Тож дослідники припускають, що клініцисти можуть розглянути можливість використання нетривалих LCDs для лікування діабету ІІ типу, при цьому активно спостерігаючи і коригуючи лікування цукрового діабету в міру необхідності (Goldenberg J.Z., Day A. et al., 2021).

Однак наразі багато діабетологів відзначають, що навіть саме слово «дієта» викликає у пацієнтів негативні асоціації. Тож, питання комфортності та прихильності до запропонованого харчування є дуже актуальним (Карпова Е., 2021). У даному контексті увагу привертають дієтичні добавки Пребіосвіт — цукрозамінники від компанії «Феліцата Украї­на», які мають наступний склад: Пребіо­світ Фітнес — ерітрітол, лактулоза та сукралоза, Пребіосвіт Файбер — ерітрітол, інулін та сукралоза, Пребіосвіт Стевія — ерітрітол, лактулоза та стевія).

Ерітрітол — це натуральний безвуглеводний та низькокалорійний цукрозамінник, який не засвоюється в організмі й не викликає карієсу (Дорохович А.Н., 2011). У свою чергу, лактулоза — це пребіотик з молока для правильної роботи кишечнику. Лактулоза допомагає поповнити дефіцит харчових волокон у раціоні (Леонидов Д.С., 2011). Сукралоза — підсолоджувач з дуже інтенсивним солодким смаком, що не засвоюється та в початковому вигляді виводиться з організму через кілька годин (Ван Моурик С.В., 2007). Щодо стевії, то це натуральна рослинна речовина з інтенсивним солодким смаком, яка не містить калорій і вуглеводів (Дягилева П.Д., Степанов А.В., 2020). А інулін володіє цілим спектром унікальних фізіологічних властивостей, серед яких покращення роботи травної системи людини, сприяння зростанню корисної мікрофлори кишечнику та зниженню рівня холестерину (Надежкина М.С., Сагина О.А., 2020).

Виробник: ТОВ «Феліцата Україна», тел.: (067) 440-45-94, (067) 503-88-17, (044) 360-35-58, (063) 306-12-66, (063) 306-08-60; prebiosweet.com.ua.

Пребіосвіт: так само смачно, як з цукром, але корисно!

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті