У пошуках відповіді на давнє питання: як дати здоров’ю найкраще, що створено природою?

Безумовним хітом серед вітамінів є вітамін С, популярність якого останнім часом сягнула небес. Вітамін С перш за все відомий як антиоксидант та імуномодулятор, однак насправді ця речовина має величезну кількість функцій: це і участь у процесах обміну стероїдних гормонів і глікогену, синтезу каротину й колагену, функціонуванні сполучної тканини, вплив на кровотворення та багато іншого. Крім того, вітамін С задіяний в обміні інших вітамінів. Що ж до такої актуальної сьогодні імуномодулювальної функції, то вітамін С активує синтез антитіл, особливо імуноглобулінів (Ig) A та M, а також інтерферону, сприяє фагоцитозу та ін. (Савченко А.А. и соавт., 2011). Таким чином, вітамін С покращує опірність організму до інфекційних захворювань, що проявляється у зменшенні тривалості та тяжкості симптомів гострих респіраторних вірусних інфекцій.. З огляду на вищесказане, важливість належного забезпечення організму вітаміном С не викликає сумнівів, однак виникає питання: яким чином це можна зробити найбільш ефективно та безпечно?

На жаль, у нашій країні літо не триває вічно, і сезон свіжих, щойно з грядки овочів та фруктів дуже швидко добігає кінця. І тоді ми змушені вдовольнятися завезеними здалеку або вирощеними в штучних умовах овочами та фруктами. Та чи достатньо ми споживаємо «вітамінних» продуктів і чи містять вони необхідну кількість вітамінів? Відповідь може дати дослідження забезпеченості вітамінами в зимово-весняний період, у якому брали участь жителі помірного кліматичного поясу. Так, було показано коливання забезпеченості вітамінами залежно від пори року. При цьому найнижчі показники спостерігалися навесні. У цю пору року у майже 80% населення певних груп спостерігався полігіповітаміноз. Серед іншого взимку відмічали зниження рівня забезпеченості і вітаміном С (Лиманова О.А. и соавт., 2016; Вржесинская О.А. и соавт., 1999).

Звичайно, в холодну пору року не завжди є можливість у достатній кількості вживати овочі та фрукти, тим більше, ніколи не знаєш, яким способом забезпечено їх довготривале зберігання, відповідно, чого в них більше — користі чи шкоди. Ви скажете: «Які проб­леми, достатньо зайти до найближчої аптеки і придбати мультивітамінний комплекс». Однак не все так просто… Ви ніколи не замислювалися, скільки з прийнятих вами вітамінів насправді засвоюються, а не стануть зайвим тягарем, що обтяжує й без того складне життя вашої печінки та видільної системи. Не зважаючи на кількість досліджень у цій сфері, усе ще залишається більше питань, ніж відповідей. Кожна речовина, що є джерелом певного вітаміну для організму, засвоюється по-різному, ба більше, її біодоступність залежить від «компанії» та багатьох зовнішніх факторів (Yetley E.A., 2007). Тож, ми наче робимо добру справу — приймаємо вітаміни, але скільки зі спожитого засвоюється — ось питання на мільйон.

АЦЕРОЛА-С: ПЕРЕВАГИ ПРИРОДНОГО ВІТАМІНУ С У ЗРУЧНІЙ ФОРМІ КАПСУЛ

Що ж робити? Сучасна наука не стоїть на місці, і новітні розробки дозволяють отримати вітаміни в такому вигляді і складі, як задумано природою. Саме таким продуктом є АЦЕРОЛА фітофармацевтичної компанії «Нутрімед», — дієтична добавка, створена на основі плодів вишні ацероли, також відомої як барбадоська вишня. «Ми вибрали для вас краще, що створено природою» — свій девіз компанія «Нутрімед» втілила і у своєму новому продукті АЦЕРОЛА-С 250 та АЦЕРОЛА-С 500.

Ацерола (Malpighia emarginata DC.) — це фрукт, що вирощується по всій Центральній Америці та в північній частині Південної Америки. Цей плід, як відомо, є одним з найбагатших природних джерел аскорбінової кислоти і останнім часом став надзвичайно популярним серед людей, які стежать за здоров’ям. Крім аскорбінової кислоти з біофлавоноїдами, ацерола містить такі функціональні інгредієнти, як каротиноїди, гама-аміномасляна кислота та поліфеноли. Що стосується поліфенолів, то ацерола містить антоціани, кверцитрин та багато інших. Показано, що споживання об’єму соку ацероли, який містить 50 мг вітаміну С, забезпечує вищі рівні цього вітаміну в плазмі крові та статистично достовірно знижує його виведення з організму із сечею порівняно зі звичайним вітаміном С (Uchida E et al., 2011). Таким чином, вживання соку ацероли асоційоване із підвищенням абсорбції вітаміну С з нього порівняно із чистим вітаміном С. Вчені продовжили досліджувати цей надзвичайний фрукт і виявили, що саме біофлавоноїди, які містяться у соку ацероли, сприяють кращій абсорбції вітаміну С і, відповідно, досягненню вищого рівня цього вітаміну в плазмі крові (Takino Y et al., 2020).

Компанія «Нутрімед» випускає АЦЕРОЛУ-С у двох дозуваннях: АЦЕРОЛА-С 250 з біофлавоноїдами та АЦЕРОЛА-С 500, які містять 250 та 500 мг вітаміну С природного походження відповідно. Одна капсула АЦЕРОЛА-С 250 з біофлавоноїдами містить сік ацероли висушений — 500 мг, що відповідає 250 мг L-аскорбінової кислоти та цитрусові біофлавоноїди — 50 мг, що відповідає 22,5 мг гесперидину. А одна капсула продукту АЦЕРОЛА-С 500 з біо­флавоноїдами містить сік ацероли висушений — 300 мг, збагачений 350 мг вітаміну С, що відповідає 500 мг L-аскорбінової кислоти, та цитрусові біофлавоноїди — 25 мг, що відповідає 11,25 мг гесперидину. Варто звернути увагу на те, що гесперидин, біофлавоноїд, що входить до складу АЦЕРОЛИ-С 500, має антиоксидантні, протизапальні та імуномодулювальні властивості (Martínez-Noguera F.J. et al., 2020).

Завдяки цьому АЦЕРОЛА-С рекомендована як додаткове джерело вітаміну С та біофлавоноїдів цитрусових при збільшеній потребі або дефіциті цих нутрієнтів з метою нормалізації функціонального стану імунної системи, у тому числі в період зростання захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції.

ЦИНКОФЕРОЛ-С: КОМБІНАЦІЯ ВІТАМІНУ D3, ЦИНКУ ТА НАТУРАЛЬНОГО ВІТАМІНУ С ДЛЯ ЗМІЦНЕННЯ ІМУНІТЕТУ

Українська наука не стоїть на місці, і вітчизняний виробник «Нутрімед» пропонує новинку ЦИНКОФЕРОЛ-С, що також містить сік ацероли, підсилений цинком та вітаміном D3. Поповнення запасів вітаміну D3 у разі його недостатнього рівня є надзвичайно важливим як для імунітету, так і для здоров’я організму в цілому. При цьому слід зауважити, що дефіцит вітаміну D дуже поширений серед наших співвітчизників — з ним стикаються близько 80% українців, а тяжкий дефіцит цього важливого нутрієнта спостерігається у третини населення України (Поворознюк В.В. и соавт., 2012). Тож, введення до складу ЦИНКОФЕРОЛ-С вітаміну D3 є дуже актуальним для нашої країни. Крім того, доведено, що регулярне вживання вітаміну D завдяки його імуномодулювальному впливу на клітинну ланку імунітету та зниження виділення медіаторів запалення знижує захворюваність на застуду (Martineau A.R. et al., 2017; Sassi F. et al., 2018).

Ще один важливий компонент ЦИНКОФЕРОЛ-С — цинк. Він сприяє підвищенню синтезу інтерферону та може запобігати приєднанню вторинної бактеріальної інфекції та ураженню легень. Цинк також впливає на клітинний імунітет та регулює процес розвитку запалення (Skalny A.V. et al., 2020). При цьому регулярне споживання цинку знижує ризик розвитку ГРВІ, а застосування цинку в перший день появи симптомів хвороби сприяє скороченню її тривалості (Singh M. et al., 2013; Hemilä H., 2017). Крім того, вживання цинку зменшує кількість пацієнтів, що потребують застосування антибіотиків (Fokkens W.J. et al., 2020). Завдяки цим властивостям цинк навіть рекомендовано використовувати при риносинуситі, відповідно до останньої версії Європейського погоджувального документа щодо лікування риносинуситу та поліпозу носа (European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps) 2020 р. (Fokkens W.J. et al., 2020).

Таким чином, АЦЕРОЛА-С та ЦИНКОФЕРОЛ-С є джерелом вітаміну С натурального походження, який завдяки біофлавоноїдам ацероли краще засвоюється порівняно зі звичайним вітаміном С. При цьому склад ЦИНКОФЕРОЛ-С вдало доповнено справжніми бустерами імунітету — вітаміном D3 та цинком, що особливо актуально у період весняного сплеску захворюваності на ГРВІ.

Додаткову інформацію можна отримати за тел.: (044) 454-0-100 або на сайті: www.nutrimed.ua.

Сергій Гордієнко,
кандидат медичних наук

Останні новини та статті