На всій території України поширюється британський штам COVID-19 — Максим Степанов

23 Березня 2021 11:31 Поділитися

23 березня під час брифінгу Максим Степанов, міністр охорони здоров’я, заявив, що в Україні ситуація з COVID-19 погіршується. Так, за минулу добу встановлено новий сумний рекорд за кількістю померлих від даного захворювання — 333 особи.

Також, за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, станом на 23 березня в Україні зафіксовано 11 476 нових випадків коронавірусної хвороби, серед захворілих дітей — 606, медичних працівників — 357. Було госпіталізовано 2519 осіб, одужало — 8044.

Міністр охорони здоров’я зауважив, що згідно з даними за минулий тиждень, значно зросла кількість нових випадків інфікування, а саме на 26 тис. у порівнянні з позаминулим тижнем. Також збільшилася кількість госпіталізацій, яка становила 36 тис. 600 осіб, і летальних випадків — 1065, що на 300 випадків більше, ніж на позаминулому тижні. Середня заповненість ліжок з киснем у країні становить 55%, але є регіони, де показник заповненості становить більше 70%.

Таку складну епідситуацію міністр пов’язує з тим, що Україна увійшла в третю хвилю світової пандемії і на всій території держави поширюється британський штам COVID-19, який є більш агресивним, з високим показником поширення і викликає тяжкий перебіг захворювання. Із цим і пов’язана така велика кількість госпіталізацій. У цього штаму короткий інкубаційний період — від 1 до 3 днів.

Окрім того, вірус почав вражати представників молодшої вікової групи, і якщо раніше до лікарень потрапляла люди віком старше 60 років, то зараз зростає кількість госпіталізацій громадян віком від 30 років. Також безсимптомного перебігу хвороби практично не фіксується. Крім органів дихання, вірус почав вражати нирки, печінку та центральну нервову систему.

«Це дані, які ми отримуємо від наших західних колег, з якими ми тримаємо постійний зв’язок для того, щоб надавати більш кваліфіковану медичну допомогу, в тому числі за деякими нюансами», — зазначив М. Степанов та додав, що сьогодні відбудеться засідання робочої групи, яка займається розробкою змін до протоколу лікування COVID-19, під час якого розглядатиметься питання, чи потрібно вносити додаткові зміни до цього протоколу.

За словами міністра, зріс ризик розвитку постковідного синдрому в осіб, які перехворіли британським штамом. Дві третини таких хворих протягом 3–6 міс повинні проходити реабілітацію.

Міністр наголосив, що причиною такої складної ситуації з коронавірусом став не лише новий штам, але й зневажливе ставлення деяких громадян до протиепідемічних обмежень та правил. Тому він закликав до неухильного їх дотримання з метою зменшення кількості нових випадків інфікування.

Також М. Степанов повідомив, що за ініціативи МОЗ прийнято постанову КМУ від 22 березня 2021 р. № 230, якою внесено зміни до карантинних обмежень, а саме: введено індикатори для територіальних громад і органів місцевого самоврядування, за якими вони можуть визначати і вводити додаткові карантинні обмеження на території міста або громади. Зміни торкнулися й правил перетину кордону, згідно з якими незалежно від того, з якої країни прибувають іноземці, вони всі повинні будуть надати довідку про проведення тестування методом полімеразної ланцюгової реакції з негативним результатом, зробленого не пізніше ніж за 48 год до перетину кордону.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*