Як допомогти людині під час епілептичного нападу?

26 Березня 2021 6:19 Поділитися

Щорічно 26 березня міжнародна спільнота відзначає «Пурпурний день» (Purple Day)*, покликаний сприяти підвищенню обізнаності населення про епілепсію.

Епілепсія — одне з найбільш поширених хронічних неврологічних захворювань у людини. Це хронічний розлад мозкової діяльності, який характеризується стійкою схильністю до епілептичних нападів, а також нейробіологічними, когнітивними, психологічними та соціальними наслідками цього стану.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), епілепсію відмічають у 50 млн осіб у світі, що робить її однією з найпоширеніших неврологічних хвороб у глобальних масштабах. До 70% людей з епілепсією можуть жити без епілептичних нападів за умови забезпечення належної діагностики та лікування.

Епілептичний напад може статися несподівано, в будь-якому місці, в будь-якій ситуації та в будь-який час. Та правильно надана перша допомога може не лише вберегти людину від травм, а і врятувати їй життя. Існує правило щодо першої допомоги, яке англійською звучить як Stay, Safe, Side:

  • залишайтеся з людиною до прибуття лікарів або до закінчення нападу (Stay), зафіксуйте час початку і кінця судом. Якщо це перший раз, коли у людини стався епілептичний напад, викличте швидку;
  • покладіть людину в безпечне та комфортне місце (Safe), потурбуйтеся про те, щоб під час нападу вона не травмувала себе. Підкладіть щось м’яке під голову;
  • поверніть людину у стабільне бокове положення (Side).

Не потрібно класти будь-що в рот людині, адже вона фізично не може проковтнути собі язик. Проте під час судом щелепа дуже міцно стиснута, і якщо ви будете намагатися щось проштовхнути людині в рот, ймовірно, ви її пошкодите.

Під час та після епілептичного нападу людина потребує допомоги — часто не так професійної медичної, як соціальної. Важливо побути поруч та підтримати психологічно.

Не слід уникати людини з епілепсією або боятися її. Епілепсія незаразна. Вона не є інфекційним захворюванням, яке передається повітряно-крапельним шляхом.

Причиною епілептичного нападу є надлишок електричних імпульсів у мозку. Напад може виглядати і як незначний провал у пам’яті, і як судоми в усьому тілі.

Існують ситуації, які можуть виступати тригерами для епілептичного нападу. Звісно, напад може статися навіть під час прогулянки або спокійної розмови. Але, наприклад, заняття спортом, різкі та гучні звуки або яскраве та миготливе світло з більшою вірогідністю можуть спровокувати напад.

Якщо ви помічаєте за собою симптоми або вже мали перший епілептичний напад, обов’язково проконсультуйтеся у лікаря. Відвідайте лікаря-невролога, аби провести необхідні аналізи, встановити тип епілепсії, обрати протокол лікування та контролювати свою взаємодію з чинниками, що провокують епілептичні напади.

#PurpleDay2021

За матеріалами who.int, phc.org.ua

*Пурпурний — міжнародний колір епілепсії.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті