Технічний регламент на косметичну продукцію: AMOMD надає доступ до офіційного тексту документа

29 Березня 2021 1:05 Поділитися
Асоціація «Оператори ринку медичних виробів»® AMOMD® (далі — Асоціація) як перше та єдине в Україні професійне соціально відповідальне об’єднання — близько 80 національних виробників, імпортерів, дистриб’юторів та інших учасників ринку медичних виробів, у тому числі й операторів дезінфекційних засобів, засобів індивідуального захисту та косметичної продукції, є розвиненою професійною організацією з міжнародним членством у Глобальному альянсі медичних технологій (Global Medical Technology Alliance — GMTA) та інформує про можливість доступу до офіційного тексту Технічного регламенту на косметичну продукцію, затвердженого постановою КМУ від 20.01.2021 р. № 65 (далі — постанова № 65).

Даний документ з усіма додатками було отримано офіційно від Секретаріату Кабінету Міністрів України у відповідь на подану скаргу з боку Асоціації щодо відсутності офіційного тексту Технічного регламенту на косметичну продукцію (далі — Технічний регламент). Завантажити файли можна за посиланням.

Варто нагадати, що 20 січня цього року на Урядовому засіданні було прийнято постанову, яка опублікована в офіційному виданні «Урядовий кур’єр» № 22 від 03.02.2021 р.

Однак тексту Технічного регламенту в офіційних виданнях опубліковано не було, що, на думку представників Асоціації, є порушенням процедури опублікування регуляторних актів.

Текст даної постанови і зміни до переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 р. № 1069, також опубліковано без повного тексту Технічного регламенту на вебсайті Верховної Ради України.

Дана постанова є регуляторним актом, її дія поширюється на операторів ринку косметичної продукції та вона стане обов’язковою для виконання з 3 серпня 2022 р.

Втім досі суб’єкти господарювання, на яких розповсюджується дія вказаного регуляторного акта, не мали можливості з ним ознайомитися та почати вживати заходів з переходу від однієї процедури легалізації косметичної продукції до іншої з метою забезпечення відповідності вимогам Технічного регламенту та подальшого безперебійного виробництва і постачання продукції до моменту введення в дію зазначеного вище акта.

Більше того, такий обмежений у часі «перехідний період» у сукупності з обставинами, які виникли у зв’язку з неналежним офіційним опуб­лікуванням прийнятого нормативно-правового акта, порушує права та законні інтереси операторів ринку косметичної продукції, оскільки вже 2 календарних місяці немає оприлюдненого тексту прийнятого Технічного регламенту.

Стосовно тексту нормативно-правового акта, то в ньому передбачено, що наявність на ринку косметичної продукції, яка була введена в обіг до дня набуття чинності постановою № 65 не може бути заборонено або обмежено через невідповідність такої косметичної продукції вимогам відповідного Технічного регламенту.

Окрім того, у своїй скарзі Асоціація просила Кабінет Міністрів України вжити всіх необхідних заходів для подовження терміну дії перехідного періоду, а саме щодо відтермінування дати обов’язкового застосування норм Технічного регламенту з 3 серпня 2022 р. через його відсутність, на час вимушеного «простою», для виконання вимог акта суб’єктами господарювання.

Як свідчить лист, отриманий від Секретаріату Кабінету Міністрів України, відповідь щодо цієї обставини буде надана додатково.

Постановою передбачається також внесення змін до переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2016 р. № 1069.

Відтак, повноваження зі здійснення ринкового нагляду за косметичною продукцією за цим Технічним регламентом, як і передбачалося, покладені на Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Даним актом також передбачається надання доручення міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади привести власні акти у відповідність із цією постановою.

При цьому строки такого приведення актом чітко не визначено. Враховуючи те, що офіційний текст Технічного регламенту з додатками до нього було отримано лише сьогодні (26 березня), аналіз офіційної редакції документа здійснюватиметься найближчим часом та його результати буде доведено до відома членів Асоціації.

Також Асоціація очікує активізації нормативно-проєктної роботи з боку центральних органів виконавчої влади у зв’язку з прийняттям постанови № 65 найближчим часом.

Так, на запрошення, яке надійшло від Міністерства охорони здоров’я України 16 березня 2021 р., Асоціація подала кандидатури двох уповноважених представників з числа своєї адміністрації для представлення інтересів членів у робочій групі з питань розроблення та удосконалення нормативно-правових актів у сфері обігу косметичної продукції.

За інформацією, яка надійшла до Асоціації, найближчим часом очікується прийняття наказу Міністерства охорони здоров’я про затвердження офіційного складу даної групи.

Окрім того, Асоціація нагадує, що в її складі функціонує Комітет з дезінфекційних засобів, косметичної продукції та засобів індивідуального захисту, серед цілей якого, зокрема:

  • створення сприятливого правового та економічного клімату в зазначеній сфері;
  • зміцнення спільноти учасників ринку та їх ефективна взаємодія;
  • реалізація заходів щодо забезпечення власних членів необхідною інформацією про зміни в законодавстві та новини ринку.

Під час здійснення своєї діяльності даний Комітет має такі повноваження:

  • виносити на розгляд Правління Асоціації запити та пропозиції з питань, що знаходяться на розгляді Комітету, направляти такі запити та пропозиції президенту та виконавчому директору Асоціації;
  • самостійно розробляти та виносити на розгляд правління проєкти документів (листи, звернення, інформаційні запити тощо) з питань, що знаходяться на розгляді Комітету;
  • приймати на засіданнях Комітету рішення з кола питань, що пов’язані з їх предметом діяльності, які є обов’язковими для врахування під час висловлення позиції Асоціації.

Загалом завданнями та цілями Асоціації є розвиток співпраці з міжнародними і зарубіжними асоціаціями медичних виробів, представлення та захист інтересів членів Асоціації в органах державної влади та органах системи охорони здоров’я, здійснення заходів, спрямованих на забезпечення членів Асоціації своєчасною інформацією про нові зміни в системі реєстрації, сертифікації, податкового та митного законодавства, а також про новини ринку медичних виробів та медичного обладнання, зміцнення спільноти виробників, дистриб’юторів, імпортерів щодо медичних виробів та обладнання з метою формування консолідованої позиції з питань розвитку та регулювання галузі тощо.

З огляду на все вищевказане Асоціація AMOMD® запрошує зацікавлені організації, у портфелях яких є така продукція або заплановано її вихід на ринок, приєднатися до лав членів Асоціації та, відповідно, до Комітету з дезінфекційних засобів, косметичної продукції та засобів індивідуального захисту.

«Асоціація завжди відкрита до співпраці та готова надавати підтримку і сприяння для того, щоб рішення в галузі медичних виробів, дезінфекційних засобів, косметичної продукції та засобів індивідуального захисту були сучасними, прийнятними для бізнесу, ефективними й виправданими як для споживачів, так і для закладів охорони здоров’я, а також призвели до підвищення рівня доступності високих технологій для населення України», — зазначається в повідомленні.

Пресслужба Асоціації AMOMD®
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті