Незалежна українська лабораторія проводить власне дослідження ефективності вакцини CoviShield

29 Березня 2021 5:53 Поділитися

Незалежна лабораторія «ІНВІТРО» (Дніпро) розпочала власне дослідження ефективності вакцини CoviShield (Оксфордський університет (University of Oxford)/«AstraZeneca»).

В Україні наразі немає системних обов’язкових програм з оцінки ефективності щеплення, і це є одним з чинників загальної недовіри до цього процесу. На такому фоні Україна зустріла й вакцинацію від коронавірусу. Тотальна недоінформованість населення щодо імунізації сьогодні підживлюється інформаційними «вкидами» про якість вакцини, з якої розпочалося щеплення українців від COVID-19.

«Виходячи з принципів розумної вакцинації, які передбачають об’єктивну оцінку того, чи призвело проведене щеплення до вироблення достатнього рівня імунного захисту, ми розпочали власне дослідження ефективності вакцини CoviShield, — прокоментував ситуацію Павло Набока, завідувач клініко-діагностичного комплексу незалежної лабораторії «ІНВІТРО».  — Згідно з офіційною інструкцією принцип дії вакцини CoviShield заснований на виробленні специфічного імунітету до S-білка (шипу) коронавірусу SARS-CoV-2 (збудника COVID-19). Саме з цією білковою структурою вірусної частки пов’язують основні патогенні властивості SARS-CoV-2. Наявність у достатній кількості антитіл до цього білка є фактором, що захищає людину від розвитку хвороби навіть у разі інфікування. Перевірити, скільки антитіл виробилося в організмі після щеплення, можна за допомогою нового лабораторного тесту Abbott Diagnostics для кількісного визначення рівня нейтралізуючих (захисних) антитіл класу G (IgG) до S-білка вірусу SARS-CoV-2. Цей тест, який ми сьогодні виводимо на український ринок, відкалібрований відповідно до міжнародного стандарту ВООЗ саме для кількісного визначення захисних антитіл до SARS-CoV-2».

За словами П. Набоки, у співробітників лабораторії протягом усього процесу вакцинації від COVID-19 будуть брати зразки крові для відслідковування рівня імунного захисту за допомогою тест-системи для кількісного визначення антитіл IgG до S-білка. Тобто лабораторія оцінюватиме, скільки антитіл до SARS-CoV-2 з’явиться у людини після першого та другого щеплень, з якою швидкістю антитіла вироблятимуться та чи відповідатиме фактична концентрація антитіл даним, про які заявляє виробник.

Згідно з інструкцією, достатній рівень антитіл має сформуватися протягом 90 днів після першого введення вакцини. Тобто результати дослідження лабораторія зможе оголосити вже влітку 2021 р. За таким самим принципом можна й надалі відстежувати рівень специфічного імунного захисту від COVID-19, оцінюючи, як змінюється кількість антитіл у наступні роки, і визначати, чи потрібна людині ревакцинація, адже є припущення, що з часом імунітет до коронавірусу знижуватиметься.

«Чим швидше ми сьогодні зупинимо пандемію, тим нижчим буде ризик появи стійких штамів вірусу та виникнення чергових пандемічних хвиль, — наголошує П. Набока. — І вакцинація — єдиний на сьогодні спосіб це зробити. Але якщо інші країни світу зможуть завдяки вакцинації зупинити розповсюдження вірусу, а ми ні, це призведе до певної ізоляції України. Щоб цього не сталося, треба зруйнувати недовіру суспільства до вакцини, зокрема до CoviShield. І своїм дослідженням ми, з одного боку, надамо скептикам конкретні дані, а з іншого, — покажемо, що в Україні доступні технології об’єктивної оцінки ефективності вакцинації».

За матеріалами пресрелізу «ІНВІТРО»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті