Усі вакцини від COVID-19 компанії «AstraZeneca» є взаємозамінними — МОЗ

06 Квітня 2021 11:31 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України на сторінці у Facebook інформує, що особам, яким зробили перше щеплення проти COVID-19 вакциною Covishield («AstraZeneca»), виготовленою індійським Інститутом сироватки крові Індії (Serum Institute of India), можна робити друге щеплення вакциною «AstraZeneca», виробленою на інших виробничих майданчиках. Такі рекомендації надала Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики.

«Вакцина від «AstraZeneca» виробництва Інституту сироватки крові Індії (Covishield) та вакцина, виготовлена південнокорейською компанією «SK Bioscience Co Ltd.» («AstraZeneca»/«SKBio»), є ідентичними за складом та технологіями виготовлення, не розглядаються як різні вакцини та є взаємозамінними», — йдеться у повідомленні.

Водночас експерти попереджають, що вакцини різних типів та створені різними компаніями не є взаємозамінними. Тобто людей, які отримали першу дозу векторної вакцини від «AstraZeneca» Covishield, не можна щепити другою дозою вакцини іншого типу, наприклад мРНК-вакциною від «Pfizer»/«Biontech» або інактивованою вакциною CoronaVac компанії «Sinovac», оскільки щодо цих препаратів недостатньо даних про взаємозамінність та вони можуть відрізнятися за технологіями виготовлення.

Нагадаємо, що МОЗ збільшило інтервал між введенням першої та другої доз вакцини Covishield компанії «AstraZeneca» до 12 тиж. Відповідно, щеплення другою дозою вакцини проти COVID-19 має розпочатися не раніше ніж в середині травня для осіб, які були щеплені в Україні першими. Також Україна очікує в квітні на отримання у межах глобальної ініціативи COVAX 360 тис. доз вакцини «AstraZeneca»/«SKBio», яку також виробляють за ліцензією «AstraZeneca» в Південній Кореї.

Окрім того, МОЗ інформує, що уряд Індії тимчасово призупинив експорт вакцини від «AstraZeneca» Covishield, щоб задовольнити внутрішній попит.

За матеріалами facebook.com/moz.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті