З 13 квітня розпочинається щеплення вакциною CoronaVac — Максим Степанов

13 Квітня 2021 11:56 Поділитися

13 квітня міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час брифінгу повідомив, що Міністерством завершено всі процеси перевірки лабораторного контролю вакцини CoronaVac виробництва компанії Sinovac BioTech. У зв’язку з цим з 13 квітня щеплення проти COVID-19 проводитимуть і цією вакциною.

Міністр нагадав, що Україна отримала першу партію цієї вакцини в розмірі 215 тис. доз CoronaVac. Всього було укладено договір на поставку 1,9 млн доз. У МОЗ України розраховують, що решту 1,7 млн доз поставлять протягом квітня–травня.

Ці вакцини в першу чергу використовуватимуться для проведення щеплення маломобільним групам населення, а також соціальним працівникам, які за ними доглядають. Також нею щеплюватимуть працівників освіти, які братимуть участь у проведенні зов­нішнього незалежного оцінювання, і українських параолімпійців, які готуються до Олімпіади в Токіо.

Окрім них, цією вакциною вакцинуватимуть працівників критичної інфраструктури, в першу чергу працівників поліції та Збройних сил України.

Цього тижня в МОЗ очікують першу поставку вакцин компанії Pfizer у розмірі 117 тис. доз в рамках глобальної ініціативи COVAX. Згідно з домовленостями в рамках цієї ініціативи Україна має отримати 8 млн доз. Цією вакциною планується щеплювати працівників та осіб, які перебувають в будинках-інтернатах, будинках для осіб похилого віку.

М. Степанов зауважив, що в МОЗ спрямовані на щеплення не менше ніж 50% населення України до кінця 2021 р., і він запевнив, що медична система готова для проведення такої кількості щеплень, і наразі проблема виникає лише з поставками вакцин. Така ситуація виникла через те, що країни, в яких знаходиться виробництво вакцин, накладають заборону на їх експорт з метою щеплення в першу чергу свого населення. Тому міністр зазначив, що Україні потрібно відновлювати власне виробництво вакцин, щоб в майбутньому не залежати від зовнішніх факторів у питаннях щеплення українців. Також він наголосив, що окрім вакцинації дієвим способом стримування COVID-19 є дотримання карантинних правил, встановлених в Україні.

За словами міністра, Україна вийшла на пік третьої хвилі захворюваності на COVID-19, і наразі поступово ситуація почала стабілізуватися, а саме минулого тижня зменшилася кількість госпіталізацій та викликів швидкої порівняно з позаминулим тижнем.

Окрім ситуації з COVID-19 в Україні, М. Степанов проінформував, що за І кв. 2021 р. система охорони здоров’я надала послуги майже 27 тис. пацієнтів з гострим мозковим інсультом; 9300 пацієнтам з інфарктом міокарда; 165 тис. пацієнтів з іншими захворюваннями серцево-судинної системи.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті