ЦГЗ оприлюднив роз’яснення щодо правильного харчування під час пандемії

13 Квітня 2021 4:54 Поділитися

Центр громадського здоров’я МОЗ України (ЦГЗ) звертає увагу на необхідність правильного харчування під час пандемії COVID-19. У відомстві зазначають, що оскільки важливу роль у захисті організму відіграє імунітет, то людина може зміцнювати та послаблювати його власними діями. Одним із чинників, що впливають на імунітет, є харчування. Споживання достатньої кількості води й поживних елементів — життєво важливі фактори. Крім простих правил, яких слід дотримуватися для зниження імовірності зараження та розповсюдження COVID-19, важливо звертати увагу на харчування.

У зв’язку із цим ЦГЗ оприлюднив поради для правильного харчування на кожен день, а саме варто:

  • споживати більше свіжих продуктів кожного дня. Фрукти та овочі від термічної обробки можуть втрачати необхідні вітаміни, краще споживати їх у сирому вигляді;
  • харчуватися збалансовано. Важливо урізноманітнювати раціон продуктами, що містять необхідні нутрієнти. Експерти радять щодня споживати: фрукти (4 порції), овочі (5 порцій), 180 г зерна, 160 г м’яса та бобових. Рекомендовано вживати червоне м’ясо 1–2 рази на тиждень, птицю — 2–3 рази;
  • уникати трансжирів. Їх часто багато у фаст-фудах, смаженій їжі, солодощах тощо. Замість смаколиків, що містять білий цукор, варто споживати фрукти;
  • обмежувати споживання жирних продуктів. Слід намагатися замінити тваринні жири рослинними, обирати знежирені молочні продукти, надавати перевагу білому м’ясу та рибі;
  • зменшувати кількість солі та цукру в раціоні. Під час приготування страв варто використовувати менше солі та приправ з високим вмістом натрію (соєвий і рибний соуси). Щодня споживати до 5 г солі (приблизно 1 чайна ложка);
  • пити достатню кількість води. Вода необхідна, аби транспортувати поживні речовини і сполуки в крові, регулювати температуру тіла. Вода також змащує суглоби. Необхідно пити 8–10 чашок води щодня і уникати надмірного вживання кофеїну, підсолоджених напоїв, оскільки вони містять цукор;
  • готувати їжу вдома. Це знизить ймовірність зараження та передачі COVID-19 і дасть змогу уникнути зай­вих контактів із людьми.

У ЦГЗ наголошують на доведеності факту, що люди, які дотримуються збалансованої дієти, мають сильнішу імунну систему, нижчий ризик розвитку хронічних захворювань, хвороб серця, інфекційних захворювань, ожиріння, інсульту та цукрового діабету.

За матеріалами phc.org.ua

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті