Які послуги для пацієнтів з опіоїдною залежністю передбачені в ПМГ–2021?

19 Квітня 2021 2:32 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) інформує, що пакет медичних послуг «Лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії» було введено у Програму медичних гарантій (ПМГ) ще у 2020 р. та збережено в поточному.

За цим пакетом подали пропозиції 212 медичних закладів. З квітня 2020 р. до березня 2021 р. НСЗУ виплатила за цим напрямом понад 32 млн грн. Пакет послуг передбачає:

  • препарати замісної підтримувальної терапії, які закуповують за кошти програми централізованих закупівель Міністерства охорони здоров’я;
  • формування плану спостереження та лікування;
  • моніторинг лікування;
  • скринінг психічних розладів, у тому числі на наявність депресії;
  • скринінг на туберкульоз, ВІЛ, вірусні гепатити тощо.

Також, згідно з умовами договору, лікар має визначити прихильність пацієнта до лікування, відслідковувати побічні реакції та ефективність ліків. Щоб отримувати препарати замісної підтримувальної терапії, пацієнту потрібне направлення лікуючого лікаря та встановлений діагноз F11 «Розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів». За цим пакетом послуг заклад має забезпечити видачу препаратів пацієнту для прийому амбулаторно або вдома. Якщо пацієнт не може щоденно відвідувати лікаря, наприклад перебуває на стаціонарному лікуванні в іншому закладі, медичний заклад, із свого боку, має забезпечити доставку відповідних препаратів.

Оплату за цим пакетом послуг заклад з квітня до липня буде отримувати як глобальну ставку, тобто фіксовану суму, яка розраховується на основі кількості пацієнтів, яким заклад надав допомогу у 2020 р. та вніс дані про це в електронну систему охорони здоров’я. Тариф становить 4082 грн на рік за пацієнта. А з липня та до кінця цього року заклад отримуватиме оплату за капітаційною ставкою, тобто за кожного пацієнта, який звернеться за допомогою.

За матеріалами nszu.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті