Яку допомогу пацієнт з COVID-19 може отримати на первинній ланці?

06 Травня 2021 5:41 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) нагадує, що у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра можна отримати консультації щодо лікування легкої форми COVID-19, пройти тестування за допомогою швидкого тесту на антиген. Вони надходять до регіональних департаментів охорони здоров’я, які розподіляють їх до медичних закладів, які надають первинну допомогу.

Важливо знати, що з підозрою на COVID-19 до центру надання первинної медичної допомоги пацієнт може звернутися, не маючи декларації. Він отримає консультацію лікаря, а також тест на визначення антигену SARS-CoV-2.

Згідно з наказом МОЗ України від 28.03.2020 р. № 722 про організацію надання медичної допомоги хворим на коронавірус пацієнтів із захворюванням легкого та середнього ступеня тяжкості, які не мають показань до госпіталізації, рекомендовано лікувати в амбулаторних умовах.

Рішення про лікування в амбулаторних умовах приймає лікар з надання первинної медичної допомоги після клінічної оцінки стану пацієнта та визначення безпеки його домашнього середовища.

Також сімейний лікар може обирати спосіб зв’язку з пацієнтом, це може бути:

  • особистий номер;
  • робочий месенджер;
  • робочий мобільний центру первинної медичної допомоги.

Якщо у пацієнта погіршився стан здоров’я і з’явилися інші симптоми, які не становлять загрози для життя, дзвонити своєму лікарю потрібно в робочі години. Комунікація з лікарем має відповідати нормам етики. Натомість у разі виникнення ситуації, яка потребує невідкладної допомоги, варто телефонувати на 103. За зверненням телефоном лікар центру екстреної медичної допомоги консультує пацієнтів з питань коронавірусної хвороби цілодобово.

За потреби бригада швидкої приїжджає на виклик і оцінює стан пацієнта. Якщо є необхідність, пацієнта транспортують до лікарні, визначеної в регіоні для лікування пацієнтів з коронавірусом. Якщо хворий не потребує госпіталізації, йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці та рекомендації стосовно самоізоляції і далі стан пацієнта контролюватиме лікар, з яким укладено декларацію.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті