МОЗ проведе дослідження щодо розповсюдженості в українців штамів та антитіл до COVID-19 — Світлана Шаталова

13 Травня 2021 12:38 Поділитися

13 травня заступник міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова під час брифінгу повідомила, що МОЗ та Міжнародний фонд ЮНІСЕФ проведуть всеукраїнське навчання лікарів первинної медичної допомоги. Тренінги проводитимуться з фокусом на клінічне ведення пацієнтів з COVID-19. Для реалізації цього проєкту спеціально буде відібрано регіональних координаторів та тренерів, а також підготовлено навчальні матеріали. Протягом перших 3 міс планується охопити близько 75% лікарів закладів первинної медичної допомоги, що перебувають у комунальній власності. Тренінги планується проводити за 5 темами:

  • запобігання поширенню COVID-19;
  • ведення пацієнтів з COVID-19 відповідно до світових стандартів та з фокусом на амбулаторне лікування в разі легкого та середнього ступеня тяжкості перебігу хвороби;
  • правила первинного консультування пацієнтів з COVID-19 та показання до госпіталізації;
  • особливості інфекційного контролю на первинному рівні надання медичної допомоги і профілактика професійного вигорання;
  • специфіка ведення пацієнтів з COVID-19, що мають супутні захворювання.

Фахівці, окрім проведення тренінгів, здійснюватимуть індивідуальну оцінку знань кожного запрошеного, проведуть тестування та обов’язково отримають зворотний зв’язок про практичне значення здобутих навичок.

З 4-го до 8-го місяця навчання планується реалізація онлайн-тренінгів для опанування навичками для прийняття клінічних рішень при COVID-19. На цей період також передбачено тестування та вирішення ситуаційних завдань. Теми для навчання будуть наступними:

  • лікування COVID-19 для окремих категорій населення (дітей, вагітних, осіб похилого віку);
  • киснева терапія при COVID-19;
  • запобігання тромбоемболічним та іншим ускладненням;
  • реабілітація хворих на COVID-19 після одужання;
  • організаційні та практичні засади проведення щеплень вакциною проти COVID-19.

Лікарі, які успішно пройдуть тренінги, отримають відповідні іменні сертифікати.

С. Шаталова наголосила, що таке навчання сімейних лікарів є надзвичайно важливим, особливо в контексті необхідності розвантаження роботи спеціалізованих та високоспеціалізованих закладів охорони здоров’я. Лікарі первинки зможуть якісніше лікувати пацієнтів з COVID-19 середнього та легкого ступеня, обираючи відповідні тактики терапії, у той час як ліжко-місця в лікарнях залишаться для надання допомоги хворим з тяжким перебігом захворювання.

Також заступник міністра охорони здоров’я повідомила, що МОЗ спільно з Інститутом соціальних досліджень ім. Олександра Яременка за участю Центру громадського здоров’я розпочнуть серію епідеміологічних досліджень щодо розповсюдженості в українців штамів та антитіл до COVID-19. Науковці інституту оцінять стан популяційного імунітету населення, визначать найуразливіші групи, доступ до тестування, частку безсимптомних випадків серед дорослого населення, а також можливі фактори ризику.

Дослідження проводитиметься у два етапи. Перший передбачає формування мобільних бригад, які складатимуться із соціологів та медичного працівника. Вони за згодою респондентів проводитимуть опитування та братимуть зразки крові для тестів на наявність антитіл, імуноглобулінів IgM та IgG з метою тестування в лабораторіях. Таким чином, планується охопити близько 9 тис. респондентів.

На другому етапі дослідження відбуватиметься обробка заповнених анкет, формування реальних статистичних результатів, репрезентативних для всієї України. Ці етапи фахівці планують завершити протягом літа.

Окрім того, С. Шаталова поінформувала, що в Україну прибули лікарські засоби для лікування пацієнтів з прогресуючим розсіяним склерозом. За офіційними даними, в Україні зареєстровано понад 20 тис. хворих із цією патологією. Поширеність захворювання щороку неухильно зростає, в середньому — на 1 тис. осіб. Для лікування цих хворих було закуплено та поставлено в Україну ліків на суму 74 млн грн. Також поставлено партію протитуберкульозного засобу на 25 млн грн. Також цього тижня було поставлено ще й тести на ВІЛ/СНІД і реагенти, що використовуються в лабораторних дослідженнях для донорства, та реагенти для використання при лікуванні дитячої онкології. Загальна сума поставки становила близько 52 млн грн.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*