Профільний комітет не підтримав відставку Максима Степанова

18 Травня 2021 9:29 Поділитися

17 травня під головуванням Михайла Радуцького відбулося позачергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), під час якого обговорювалося подання Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо звільнення Максима Степанова з посади міністра охорони здоров’я.

Представляючи це подання, Д. Шмигаль зазначив, що основна причина такого рішення — незадовільні темпи вакцинації і постійні перенесення термінів поставок вакцин, а також збір підписів у Парламенті за відставку М. Степанова. Тому Уряд не міг ігнорувати позицію Верховної Ради України щодо міністра охорони здоров’я.

М. Степанов зауважив, що його було призначено на посаду 30 березня 2020 р. і в той час ніхто не розумів, як боротися з пандемією, а система охорони здоров’я України не була готова до такого виклику.

Стосовно вакцинації він відмітив, що всі перемовини з виробниками вакцин почалися в липні 2020 р. і компанії запевняли, що проведуть поставки наприкінці ІІІ або на початку IV кв. 2021 р. Однак такі терміни поставки були неприйнятними. Тому МОЗ залучило до переговорів послів тих країн, де розміщувалося виробництво вакцин. Також допомогла зменшити строки поставки вакцин розмова Президента України з керівництвом фармацевтичної корпорації «Pfizer».

Наразі законтрактовано 42 млн доз вакцин, це разом з препаратами, передбаченими механізмом COVAX, з них в І кв. 2021 р. Україна мала отримати 3,1 млн доз, а в ІІ кв. — 5,016 млн доз. Середня вартість 1 дози вакцини за прямими договорами становить 7,52 дол. США. Водночас всупереч контракту строки поставки були зірвані, як і в інших країнах. Однак наразі компанії почали виконувати свої зобов’язання і здійснювати поставки вакцин.

Після завершення обговорення члени Комітету голосували за підтримку подання Прем’єр-міністра Д. Шмигаля щодо звільнення М. Степанова з посади міністра охорони здоров’я. Однак за результатами голосування «за» висловилися 7 членів Комітету, утрималися від голосування — 7 і 1 депутат проголосував проти. Таким чином, дане подання не було підтримано Комітетом.

Водночас майже одностайно члени Комітету підтримали пропозицію М. Радуцького про надання рекомендації Верховній Раді України визначитися шляхом голосування щодо підтримання чи не підтримання цього подання Прем’єр-міністра.

Зауважимо, Парламент розглядатиме це подання вже цього тижня.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті