Надійна допомога при безсонні

Сон має важливе значення для функціонування організму, його фізичних та психічних функцій. Під час сну забезпечується відпочинок організму, відбувається переробка та зберігання інформації, відновлення імунітету шляхом активізації Т-лімфоцитів тощо.

Регуляція сну

В організмі за процес засинання відповідає мелатонін. Попередником мелатоніну є амінокислота L-триптофан (5-НТР). У великій кількості 5-НТР знаходиться в таких продуктах, як банани, сири, гриби, фініки, горіхи, кунжут, молоко, йогурт. Синтез мелатоніну ефективно відбувається лише з настанням темряви і знижується у світлу фазу доби. Мелатонін природним чином вироб­ляється організмом для регулювання циркадного ритму, включаючи контроль циклу сну-неспання. Відомо, що рівень ендогенного мелатоніну знижується з віком, що може зумовлювати погану якість сну в осіб похилого віку.

Розлади сну

До найчастіших розладів сну відносять безсон­ня. Воно викликає серйозні наслідки для здоров’я, зокрема артеріальну гіпертензію, інфаркт міокарда та хронічну серцеву недостатність. У хворих із безсон­ням підвищений ризик розвитку ожиріння та цукрового діабету 2-го типу. Пацієнти із хронічним безсонням можуть мати виражені когнітивні порушення та підвищений ризик розвитку клінічної депресії. Таким чином, безсоння чинить суттєвий вплив на організм людини, перешкоджаючи нормальній життєдіяльності та зумовлюючи тяжкі наслідки для психічного та фізичного здоров’я.

Лікування безсоння

Лікування безсоння має декілька варіантів, серед яких психотерапевтичне лікування та фармакотерапія. Психотерапевтичне лікування поєднує психологічну освіту та гігієну сну. Для того щоб сон був тривалим і міцним, слід засинати в один і той самий час, у прохолодній провітреній тихій кімнаті, не використовувати гаджети хоча б за годину до сну. Потрібно обмежити вживання продуктів, які мають збудливий вплив (наприклад напої з кофеїном, алкоголь і нікотин) за 4–6 год перед сном. Крім того, не варто пити багато рідини перед сном, щоб сечовий міхур не будив серед ночі. Якщо ці прийоми не спрацьовують, можна розглянути додавання ліків для покращення сну.

Фармакологічне лікування безсоння полягає в застосуванні гіпнотичних засобів, які індукують сон. В останні роки популярним рішенням у лікуванні безсоння став мелатонін. Цікавою та доцільною з точки зору ефективності корекції порушень сну є комбінація мелатоніну з попередником — амінокислотою 5-гідрокситрипофаном (5-НТР) (дієтична добавка «Циклосон», Інтерхім — розробник препарату Аміксин® ІС), для утримання лікувального ефекту впродовж всієї ночі. 5-НТР в темний час доби перетворюється в серотонін, а потім у додатковий мелатонін і перешкоджає ранньому пробудженню. 5-НТР перетворюється в серотонін протягом 1-ї години після вживання, що дозволяє заспокоїтися і заснути. «Циклосон» не викликає звикання та не спричиняє синдрому відміни навіть при тривалому використанні. Курс вживання триває до відновлення фізіологічного ритму «сон-неспання», як правило, від 2 тиж до 1 міс.

Отже, порушення сну може мати різноманітні форми. З метою лікування безсоння разом із гігієною сну застосовується мелатонін у поєднанні з 5-гідрокситрипофаном («Циклосон»). Така комбінація дозволяє покращити якість сну та процесу засинання, збільшити тривалість та якість сну, попередити виникнення переривчастого сну.

Ярослава Корост,
кандидат медичних наук, доцент кафедри загальної практики (сімейної медицини)
Національного медичного університету імені О.О. Богомольця,
виконавчий директор ВГО «Асоціація превентивної та антиейджинг медицини»,
заступник директора з наукових питань ТОВ «Медікс Груп»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Останні новини та статті