Щороку від пов’язаних із курінням захворювань помирають
Куріння — причина розвитку ряду захворювань. Імовірність виникнення емфіземи і хронічних бронхітів у курців у 10 разів вища, ніж у некурців. Окрім проблем з легенями, куріння може викликати онкопатологію і серцево-судинні захворювання. Це відіграє свою роль у статистиці смертності. Так, за даними Державної служби статистики України, у 2020 р. 67% випадків смерті українців викликано хворобами системи кровообігу.
Вплив куріння на серце і судини викликаний продуктами горіння тютюну: в димі сигарети міститься близько 7 тис. небезпечних речовин. Одні з найбільш небезпечних з них — монооксид вуглецю, акролеїн і бензол. Потрапляючи до організму, вони зумовлюють підвищення артеріального тиску і прогресування атеросклерозу.
Причиною, чому курцям складно відмовитися від звички, є залежність від нікотину. З огляду на природу залежності, щоб знизити ризики для курців, вченими були розроблені бездимні продукти — електронні сигарети та інші електронні системи доставки нікотину (ЕСДН). Вони зберігають надходження нікотину в організм, при цьому зменшують кількість шкідливих речовин до 95%.
Підстави вважати, що бездимні продукти зменшують шкоду від куріння, науково обґрунтовані. У лютому 2021 р. у журналі «European Heart Journal» опубліковано
Автори порівняли показники в гострій і хронічній фазах. У дослідженні гострої фази 50 учасників були розподілені на групи курців сигарет і користувачів ЕСДН. Через 60 хв вони були переведені на протилежний продукт. Для хронічної фази обстежено 75 курців. З них 50 учасників перейшли на ЕСДН, а 25 продовжували курити сигарети протягом 1 міс. Порівняно з вихідним рівнем, куріння сигарет різко підвищувало рівень CO, що видихається. Перехід на ЕСДН на 1 міс зменшував показники CO: –55% порівняно з –2,4% у курців сигарет. За іншими показниками бездимні продукти також продемонстрували покращення стану учасників дослідження.
Визначено, що електронні системи доставки нікотину чинять менший вплив на функції судин, серця і тромбоцитів, ніж сигарети. Але не виключають ризики для здоров’я повною мірою. Тому все ще існує необхідність у проведенні незалежних досліджень для оцінки їхнього впливу на організм курця.
Використання бездимних продуктів може бути ефективним методом поліпшення рівня громадського здоров’я. Цей підхід вже виправдав себе в ряді розвинених країн і застосовується в рамках концепції зменшення шкоди (harm reduction). А в липні 2020 р. Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (U.S. Food and Drug Administration — FDA) вперше визнало одну з систем для нагрівання тютюну — IQOS — продуктом із модифікованим ризиком.
Часто застосування бездимних продуктів, у тому числі в Україні, ускладнене особливостями регулювання і політикою заборон. А це призводить до обмеження доступу для курців та відсутності достовірної інформації. У результаті курці продовжують купувати сигарети, а статистика захворювань залишається невтішною, як і витрати держави на їх лікування.
за матеріалами who.int, www.academic.oup.com, www.fda.gov
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим