Перехід на електронні пристрої знижує рівень CO у курців — «European Heart Journal»

25 Травня 2021 10:20 Поділитися

Щороку від пов’язаних із курінням захворювань помирають 8 млн осіб, в Україні — близько 85 тис. Але навіть такі цифри не можуть в корені вплинути на вибір українців. За даними Державної служби статистики України, порівняно з 2019 р. у 2020 р. динаміка зменшення куріння сповільнилася майже в 4 рази.

Куріння — причина розвитку ряду захворювань. Імовірність виникнення емфіземи і хронічних бронхітів у курців у 10 разів вища, ніж у некурців. Окрім проблем з легенями, куріння може викликати онкопатологію і серцево-судинні захворювання. Це відіграє свою роль у статистиці смертності. Так, за даними Державної служби статистики України, у 2020 р. 67% випадків смерті українців викликано хворобами системи кровообігу.

Вплив куріння на серце і судини викликаний продуктами горіння тютюну: в димі сигарети міститься близько 7 тис. небезпечних речовин. Одні з найбільш небезпечних з них — монооксид вуглецю, акролеїн і бензол. Потрапляючи до організму, вони зумовлюють підвищення артеріального тиску і прогресування атеросклерозу.

Причиною, чому курцям складно відмовитися від звички, є залежність від нікотину. З огляду на природу залежності, щоб знизити ризики для курців, вченими були розроблені бездимні продукти — електронні сигарети та інші електронні системи доставки нікотину (ЕСДН). Вони зберігають надходження нікотину в організм, при цьому зменшують кількість шкідливих речовин до 95%.

Підстави вважати, що бездимні продукти зменшують шкоду від куріння, науково обґрунтовані. У лютому 2021 р. у журналі «European Heart Journal» опубліковано результати дослідження, в якому вивчали вплив сигарет і систем доставки нікотину на функцію коронарного кровотоку, міокарда та судин, активацію тромбоцитів і оксидативний стрес (Ikonomidis I. et al., 2021).

Автори порівняли показники в гострій і хронічній фазах. У дослідженні гострої фази 50 учасників були розподілені на групи курців сигарет і користувачів ЕСДН. Через 60 хв вони були переведені на протилежний продукт. Для хронічної фази обстежено 75 курців. З них 50 учасників перейшли на ЕСДН, а 25 продовжували курити сигарети протягом 1 міс. Порівняно з вихідним рівнем, куріння сигарет різко підвищувало рівень CO, що видихається. Перехід на ЕСДН на 1 міс зменшував показники CO: –55% порівняно з –2,4% у курців сигарет. За іншими показниками бездимні продукти також продемонстрували покращення стану учасників дослідження.

Визначено, що електронні системи доставки нікотину чинять менший вплив на функції судин, серця і тромбоцитів, ніж сигарети. Але не виключають ризики для здоров’я повною мірою. Тому все ще існує необхідність у проведенні незалежних досліджень для оцінки їхнього впливу на організм курця.

Використання бездимних продуктів може бути ефективним методом поліпшення рівня громадського здоров’я. Цей підхід вже виправдав себе в ряді розвинених країн і застосовується в рамках концепції зменшення шкоди (harm reduction). А в липні 2020 р. Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (U.S. Food and Drug Administration — FDA) вперше визнало одну з систем для нагрівання тютюну — IQOS — продуктом із модифікованим ризиком.

Часто застосування бездимних продуктів, у тому числі в Україні, ускладнене особ­ливостями регулювання і політикою заборон. А це призводить до обмеження доступу для курців та відсутності достовірної інформації. У результаті курці продовжують купувати сигарети, а статистика захворювань залишається невтішною, як і витрати держави на їх лікування.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами who.int, www.academic.oup.com, www.fda.gov

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті