Лікування цукрового діабету: на які інновації варто чекати в майбутньому?

19 травня 2021 р. відбувся традиційний міжнародний пресбрифінг компанії Ново Нордіск, де були представлені наукові розробки, які незабаром можуть значно полегшити життя осіб із цук­ровим діабетом. У компанії занепокоєні пандеміями цукрового діабету та ожиріння: якщо нічого не робити, кількість осіб, що живуть із цими захворюваннями, невпинно зростатиме. На брифінгу йшла мова про те, чому важливо не тільки розробляти новітні препарати, а й забезпечувати доступ до них та займатися профілактикою захворювань.

«Того, що всі ми у світі робимо зараз, недостатньо, щоб лікувати цукровий діабет та попередити його розповсюдження. На цукровий діабет хворіють близько 400 млн людей, і їхня кількість постійно зростає. Ось чому ми вважаємо розробку та впровадження нових технологій нашим обов’язком», — зазначив генеральний директор компанії Ларс Фруергард Йоргенсон.

«За різними оцінками, в Україні налічується 1,5–3,5 млн людей, що живуть із цукровим діабетом. Така розбіжність у даних пов’язана з тим, що у багатьох із них цукровий діабет не діагностовано, тобто вони не знають про своє захворювання. Ця ситуація призводить до додаткових витрат із бюджету країни. Адже за відсутності своєчасного лікування багато коштів спрямовуються на лікування ускладнень діабету та на підтримку тих, хто передчасно вибув із економічно активного населення внаслідок цих ускладнень. Цього можна було б уникнути, якщо вчасно діагностувати та правильно лікувати цукровий діабет», — підкреслив генеральний директор Ново Нордіск в Україні Владислав Мороз.

Владислав також зазначив, що Ново Нордіск вже 27 років працює в Україні, і весь цей час компанія підтримує спільноти пацієнтів та лікарів, закуповує обладнання в лікарні України для своєчасної діагностики діабету та його ускладнень, а також поширює європейський досвід лікування захворювання. Компанія застосовує цифрові рішення для надання пацієнтам персоналізованої допомоги: розумні інсулінові ручки, що поєднують дані про рівень глюкози в крові з даними про дозу інсуліну, та чат-боти на основі штучного інтелекту, щоб допомогти пацієнтам у щоденному лікуванні. Представники відділу розробки та інновацій розповіли про найсучасніші дослідження, які вже незабаром можуть бути доступними для пацієнтів у всьому світі:

  • інсулін icodec, який можна вводити 1 раз на тиждень замість щоденних ін’єкцій;
  • чутливий до глюкози інсулін, який діятиме тільки під час підвищення рівня глюкози;
  • стовбурові клітини, що імітуватимуть бета-клітини підшлункової залози (клітини, що вироб­ляють інсулін, які відсутні в осіб із діабетом 1-го типу). У разі успіху цих досліджень вони можуть стати повністю незалежними від ін’єкцій інсуліну.

Старший директор та голова інновацій у групі дослідження стовбурових клітин у Ново Нордіск пані Салка Елбол Расмуссен зазначила: «Ми зараз знаходимося на переломному етапі в біо­логічній науці. Його можна порівняти з моментом, коли був винайдений перший смартфон або комп’ютер. Ми не ставимо питання, чи ми зможемо подолати цукровий діабет 1-го типу, питання стоїть, коли саме ми зможемо це зробити».

А щоб подолати цукровий діабет 2-го типу, необхідно усунути першопричини цієї хвороби, основною з яких є ожиріння, що зростає тривожними темпами в усьому світі, включно з Україною. Серед останніх наукових проривів у лікуванні ожиріння представлені виняткові результати — зменшення маси тіла людини з ожирінням приблизно на 17% за 20 тижнів за допомогою комбінації молекул кагрилінтиду та семаглютиду. Це дає надію на лікування ожиріння, що зменшить ризик розвитку цукрового діабету та серцево-судинних захворювань.

Як зазначив Владислав Мороз, вже восени 2021 р. в Україні з’явиться інноваційний препарат для лікування ожиріння. Діюча речовина препарату — ліраглутид, аналог людського глюкагоноподібного пептиду-1 (ГПП-1), який має як цукрознижувальний ефект, так і дію, спрямовану на зниження маси тіла. Ново Нордіск пишається випуском нового препарату і сподівається, що завдяки йому люди з ожирінням зможуть уникнути тяжких наслідків захворювання та покращити якість свого життя.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами, наданими ТОВ «Ново Нордіск Україна» на правах реклами
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Алла Єгорова 31.05.2021 10:18
Дуже цікава пропозиція щодо препарату с діючею речовиною - ЛІРАГЛУТИД. Дуже чекаємо на цей засіб від вітчизняної компанії ТОВ «Ново Нордіск Україна»

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті