Закупівлі–2021: результати роботи ДП «МЗУ» за травень 2021 р.

08 Червня 2021 10:33 Поділитися

Державне підприємство «Медичні закупівлі України» (далі — ДП «МЗУ») повідомляє про ключові результати роботи підприємства за попередній місяць щодо доставки ліків, медичних виробів, обладнання, автомобілів швидкої медичної допомоги тощо.

Логістика. Законтрактовані ДП «МЗУ» постачальники здійснили 35 поставок лікарських засобів та медичних виробів на суму 528 млн грн. Усього за бюджетними програмами 2020 р. прийнято 310 поставок на загальну суму 3,77 млрд грн. Це 76% продукції, що була закуплена ДП «МЗУ» у 2020 р.

Підприємство отримало 100% ліків та медичних виробів за напрямами антиретровірусної терапії (АРВ), скринінгу новонароджених, дихальних розладів новонароджених, дитячого церебрального паралічу, дитячої гемофілії, розсіяного склерозу, допоміжних репродуктивних технологій, невідкладної медичної допомоги при кровотечах.

До регіональних департаментів охорони здоров’я та закладів охорони здоров’я доставлено ліків та медичних виробів на суму близько 3,1 млрд грн. 100% препаратів за напрямом АРВ-терапії розвезено. Усі 161 комп’ютерний томограф (КТ) доставлено в опорні заклади охорони здоров’я. У травні було доставлено 15 КТ, 9 введено в експлуатацію. Усього введено в експлуатацію 59 КТ.

Також минулого місяця фахівці ДП «МЗУ» прийняли 302 автомобілі швидкої медичної допомоги з 416 закуплених. Підприємство зазначає, що прийняті автомобілі швидкої медичної допомоги вже доставлені в регіони.

Станом на кінець травня ДП «МЗУ» отримало 1 213 316 флаконів вакцини CoronaVac проти коронавірусної інфекції. Усю кількість уже розвезено в регіони відповідно до наказів МОЗ про розподіл.

Антикорупційна діяльність та комплаєнс. ДП «МЗУ» кваліфіковано 38 унікальних постачальників у 24 закупівлях. Проведено кваліфікацію 88 нових постачальників для медичної частини е-каталогу «Prozorro Market» та розпочато підготовчі процедури щодо сертифікації антикорупційної діяльності ДП «Медичні закупівлі України» відповідно до міжнародних стандартів.

Закупівельні процедури–2021. 1 червня відбувся перший аукціон у 2021 р. за препаратами метадон 5 мг, метадон 10 мг, метадон 25 мг, бупренорфін 2 мг, бупренорфін 8 мг, напряму замісної підтримувальної терапії. Економія за цим аукціоном становила 7,5 млн грн або 34,72% у порівнянні з очікуваною вартістю за напрямом у паспорті бюджетної програми.

Також станом на кінець травня оголошено 312 тендерів на Prozorro за 16 нозологіями, що відповідає закупівлі 468 міжнародних непатентованих назв з 517. Окрім того, триває узгодження документів щодо напряму ювенільного ревматоїдного артриту, а також частини документів за напрямом легеневої артеріальної гіпертензії.

Юридична діяльність. Окружний адміністративний суд Києва задовольнив два позови ДП «МЗУ» до Антимонопольного комітету України (АМКУ) щодо визнання протиправними рішень АМКУ від 07.12.2020 р. №№ 22584-р/пк-пз та 22585-р/пк-пз та їх скасування. Рішення АМКУ стосувалися процедур закупівлі стаціонарних ангіографічних рентгенівських систем. Наразі підприємство очікує на рішення суду щодо третьої позовної заяви, якою оскаржується рішення АМКУ № 22586-р/пк-пз.

Розвиток «Prozorro Market». У межах адміністрування медичної частини е-каталогу «Prozorro Market» було укладено 166 угод на загальну суму майже 1,5 млн грн. 97 пуб­лічних замовників у травні скористалися механізмом е-каталогів для проведення закупівель.

Нові технології. У травні ДП «МЗУ» оновили функціонал Телеграм-боту. Тепер він показує залишки ліків не тільки в розрізі області, а й у кожній окремій лікарні. Підприємство нагадує про запуск Телеграм-боту, з допомогою якого можна відслідковувати статус закупівельних процедур, запланований графік поставок ліків в Україну, залишки за кожним препаратом у регіоні та окремих лікарнях тощо.

Посилення команди ДП «МЗУ». У травні до команди підприємства доєдналися 3 колеги, тож зараз у команді ДП «Медичні закупівлі України» — 84 фахівці.

Також ДП «МЗУ» повідомляє, що 3 червня 2021 р. відбувся перший вебінар освітнього проєкту для публічних замовників про ефективне використання бюджетних коштів. Участь взяли представники державних та комунальних закладів з Одеської, Полтавської та Запорізької областей, відповідальні за закупівлі. Вебінар є частиною освітньо-практичної ініціативи, яку ДП «МЗУ» проводить спільно з проєктом міжнародної технічної допомоги USAID SAFEMed «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців». Її мета — підвищити обізнаність державних замовників щодо ефективного використання бюджетних коштів під час проведення закупівель всіх категорій товарів.
Під час першого вебінару фахівці ДП «МЗУ» та ДУ «Професійні закупівлі» розглянули механізми закупівель медичних та немедичних товарів через централізовані закупівельні організації та електронні каталоги сервісу «Prozorro Market».
«Команда ДП «МЗУ» проводить централізовані закупівлі за державними програмами ефективно, прозоро та ощадливо. Коли функціонал ДП «МЗУ» як централізованої закупівельної організації буде розширено, ми зможемо використовувати напрацьований досвід, аби проводити якісні закупівлі товарів медичного призначення на користь замовників. Але вже зараз публічні замовники можуть оптимізувати свої закупівлі, використовуючи електронні каталоги «Prozorro Market» для закупівель до 200 тис. грн. Кожен замовник може обрати для себе саме той інструмент закупівлі, який підходить під його потреби», — зазначив Арсен Жумаділов, генеральний директор ДП «МЗУ».
Едем Адаманов, керівник центральної закупівельної організації ДУ «Професійні закупівлі», зі свого боку поінформував: «Державна установа «Професійні закупівлі» є першою централізованою закупівельною організацією в Україні. Ми існуємо з 2016 р. та є активними учасниками процесу реформування публічних закупівель. Наша місія — це ефективна організація та проведення закупівель для забезпечення потреб замовників. Головною перевагою співпраці з центральною закупівельною організацією є економія ресурсів. Наші фахівці проаналізують ринок, нададуть експертний висновок щодо предмета закупівлі та проведуть тендер. Це зручно, безпечно та ефективно».
У рамках другого етапу проєкту буде проведено ще один вебінар через 3 тиж, тобто 24 червня. Тоді спікери розглянуть практичні питання, які виникнуть у замовників під час користування зазначеними закупівельними механізмами. «Фахівці ДП «Медичні закупівлі України» та ДУ «Професійні закупівлі» готові надати всі необхідні консультації для замовників та коментарі для медіа стосовно проведення закупівель за допомогою ценральної закупівельної організації та електронних каталогів «Prozorro Market», — наголошується в повідомленні.

За матеріалами medzakupivli.com
та пресрелізу ДП “МЗУ”
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті