У РНБО напрацювали заходи з протидії поширенню штаму «дельта» COVID-19

24 Червня 2021 11:38 Поділитися

23 червня під головуванням секретаря Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олексія Данілова відбулася нарада, присвячена обговоренню питань поширення штаму «дельта» COVID-19 у світі та пов’язаних із цим загроз.

На початку наради О. Данілов зазначив, що з огляду на потенційну загрозу чергового спалаху епідемії коронавірусної хвороби через новий штам «дельта» державні органи мають вжити всіх необхідних заходів для захисту здоров’я громадян та готовності медичної системи до ефективного функціонування.

Учасники наради обговорили питання щодо небезпеки поширення в Україні нового штаму та вірогідних шляхів його потрапляння на територію держави. Зокрема, може йтися про такі країни, як Індія, Великобританія, Португалія та Російська Федерація, а також Польщу, Румунію та Словаччину, де спостерігається циркуляція цього штаму. Загалом, за словами фахівців, нині поширення штаму «дельта» зафіксовано вже у 92 країнах.

На думку учасників наради, ситуація, що склалася, зумовлює необхідність запровадження додаткових ефективних протиепідемічних заходів з метою попередження поширення нового штаму територією України, прискорення темпів вакцинації та забезпечення її доступності, особливо для уразливих до COVID-19 верств населення — осіб віком 60+, активізацію інформаційно-просвітницької роботи серед населення щодо необхідності застосування засобів індивідуального захисту, важливості та безпеки імунопрофілактики.

Також, за словами фахівців, важливим є раннє виявлення штаму «дельта», удосконалення відстеження контактних осіб, посилення лабораторної складової для виявлення цього штаму та інших різновидів мутацій вірусу.

Крім того, на думку учасників наради, необхідним є удосконалення вітчизняних протоколів лікування відповідно до вимог сьогодення та посилення готовності закладів охорони здоров’я надавати медичну допомогу пацієнтам з діагнозом COVID-19 у разі масової захворюваності. Важливою також є максимальна імунізація персоналу закладів охорони здоров’я, які надають допомогу таким хворим.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook повідомив, що під час наради після тривалого обговорення було напрацьовано наступні пропозиції:

1) запровадити обов’язкове тестування методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) для людей, які приїжджають до України з Російської Федерації, Білорусі, Великої Британії та Португалії. Для громадян із цих країн навіть наявність сертифікату вакцинації не звільняє від ПЛР-тесту та вимоги дотримання самоізоляції. Перелік цих країн доповнюватиметься в залежності від розповсюдження штаму «дельта». При цьому тест з негативним результатом має бути зроблений не раніше, ніж за 48 год до перетину кордону;

2) встановити обов’язкове ПЛР-тестування на пунктах пропуску з окупованих територій Донецької, Луганської областей та Криму;

3) МОЗ має розробити алгоритм для оперативного посилення карантину на рівні місцевої влади;

4) Національній поліції України рекомендовано посилити контроль за дотриманням карантинних обмежень;

5) рекомендовано МОЗ прискорити темпи вакцинації. При цьому політик зазначає, що виробники вакцин «AstraZeneca» та «Pfizer» вже підтвердили ефективність своєї продукції щодо цього штаму. Вакцина CoronaVac попередньо також ефективна стосовно штаму «дельта», відповідні дослідження мають бути опубліковані найближчими днями.

Після розгляду РНБО цього пакету рекомендацій його направлять на розгляд Уряду.

За матеріалами rnbo.gov.ua, facebook.com/radutskyy
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті