Фасування ліків в аптеці, чи pharmacy dispensing — чому Україна пасе задніх?

Більшість із нас бачили, якщо не на власні очі, то в кінематографі жовті чи білі пляшечки з таблетками з наклеєними стікерами, де вказується інформація про препарат, що знаходиться всередині та дані про пацієнта. Але чому в них ці ліки ось так розфасовані, а в Україні продаються лише в промисловій упаковці? Питання лежить у площині аптечного виготовлення та його використання в країні. З англійської слово dispensing, яке відображає одну з основних ролей аптеки, перекладається як «відпуск». При цьому визначення відпуску в розвинених країнах не зовсім відповідає такому в Україні. Так, виготовлення ліків в аптеці не обов’язково означає змішування мазі чи розтирання порошку. Це може бути і досить банальна фасовка вже готового лікарського засобу з великої заводської упаковки (hospital packaging чи in bulk) у стандартизовані індивідуальні упаковки для кожного конкретного пацієнта. І окрім очевидних переваг, таких як раціональне використання ліків (коли їх в упаковці значно більше, ніж потрібно пацієнту), попередження отруєння ними та ін., існує ще одна — економічна доцільність, враховуючи те, що мінімізація витрат на ліки при збереженні якості є ключовим елементом надання високоякісної медичної допомоги. Існують різні стратегії досягнення економії, серед яких можна відзначити генеричну заміну лікарських засобів, запровадження підходів оцінки медичних технологій (ОМТ) та фасовка ліків в аптеці. Адже саме належний відпуск ліків (Good medicine dispensing) є важливою складовою раціональної терапії з метою максимізації вигоди та мінімізації ризиків для кінцевих споживачів. І поки в розвинених країнах думають, як найкраще автоматизувати процеси аптечної фасовки та які інструменти для цього використати, в Україні така практика досі не запроваджена.

Належний відпуск ліків

Належний відпуск ліків стосується доставки правильного препарату визначеному пацієнту в необхідній дозі та кількості, в упаковці, яка підтримує прийнятну ефективність та якість протягом зазначеного періоду, чітке консультування щодо лікарських засобів та відповідні подальші дії. Ця практика є ключовим етапом для ефективного лікування.

Хоча раціональна медикаментозна терапія вимагає узгоджених зусиль усіх медичних працівників, роль фармацевтичного фахівця величезна

Традиційно головна відповідальність фармацевтів полягає у зберіганні, розподілі та підтримці якості відпущених ліків. Сьогодні ж акцент зміщується на надання рекомендацій лікарям та іншим медичним працівникам щодо медикаментозної терапії, консультування пацієнтів щодо ліків та контролю за їх застосуванням. Адже саме аптечні спеціалісти заповнюють розрив між лікарем, який виписує рецепт, і пацієнтом, і служать воротами системи постачання ліків.

При цьому в Україні, як і в інших країнах, що розвиваються, поширена практика нераціонального розподілу ліків. Так, відпуск лікарських засобів рецептурної групи у неповних чи надмірних дозах та без рецепта, відсутність консультацій для пацієнтів, неповне складання та реєстрація рецептів (так звані папірці від руки), а також стягування з пацієнтів невиправдано високих цін на відпущені ліки — це лише деякі практики, що відображають ірраціональний відпуск.

І в цьому випадку індивідуальне фасування, яке настільки поширене в світі, дозволить українцям перейти на новий щабель у процесі покращення доступності лікування для пацієнтів

Принципи належного відпуску

Раціональне застосування лікарських засобів є складною проб­лемою, яка вимагає головним чином комплексної взаємодії лікарів, що виписують рецепти, аптечних працівників та користувачів та/або пацієнтів. Вона може навіть поширюватися на рівень адміністраторів охорони здоров’я та осіб, що розробляють політику, наприклад, у питаннях, пов’язаних із розробкою переліку основних лікарських засобів та покращенням доступності ліків.

Відпуск відноситься до процесу приготування ліків та їх розповсюдження серед користувачів з наданням відповідної інформації, консультування та подальших дій. Він може ґрунтуватися на рецепті або усному запиті користувачів (пацієнтів або постачальників медичних послуг) залежно від типу ліків, що відпускаються.

Процес відпуску включає правильну інтерпретацію рецепта або усного запиту, точну підготовку та маркування лікарських засобів з наданням відповідної інформації та подальшими діями

Ліки слід розподіляти безпечно та гігієнічно, переконуючись, що пацієнт або постачальник послуг розуміє цінність прийому конкретних ліків за певними показаннями.

Хороший спосіб зменшити час видачі та знизити ризик потенційних помилок — це розфасувати та маркувати загальновживані ліки. Інший спосіб запобігти помилкам персоналу під час роботи під тиском — організувати роботу таким чином, щоб у процесі відпуску кожного рецепта брало участь більше однієї особи.

Аптечні працівники, які беруть участь у відпуску ліків, потребують інформації про препарати, щоб бути в курсі подій, пов’язаних з лікарськими засобами, та надавати таку інформацію пацієнтам, іншим медичним працівникам та широкій громадськості.

Відсутність знань та інформації у пацієнтів про ліки, які вони приймають, призводить до неправильного їх використання, що, у свою чергу, призводить до втрати ефективності або виникнення побічних ефектів. Навички спілкування дуже важливі для працівників аптеки, що комунікують з пацієнтами або медичними працівниками, щоб ефективно та чітко передавати відповідну інформацію про ліки, що можна зробити усно та/або в письмовій формі.

Основним обов’язком фармацевта є перевірка рецептів лікарів перед тим, як відпускати ліки пацієнтам, щоб переконатися, що хворі не отримують неправильних препаратів або приймають невідповідну дозу.

Відпуск неправильних ліків або надання помилкових інструкцій щодо застосування може мати серйозні наслідки для пацієнтів, у тому числі і летальні. Фармацевти також надають інформацію про побічні ефекти, застерігають від дій, які можуть бути небезпечними під час використання пацієнтом ліків, таких як споживання алкоголю або робота зі складними механізмами.

Вимоги до приміщень, упаковки, лікарських засобів та кваліфікації фахівця мають бути чітко регламентовані законодавчо.

Доцільність

Світові витрати на охорону здоров’я зростають нестійкими темпами. Видатки на ліки та вирішення проблем, пов’язаних з лікарськими засобами, продовжують збільшуватися. Висока поширеність помилок у лікуванні та неналежне призначення є основ­ними проблемами в системах охорони здоров’я, і часто можуть зумовлювати несприятливі явища, пов’язані з наркотиками, багатьом з яких можна запобігти.

Як результат, фармацевти можуть мати значний вплив на зниження витрат на охорону здоров’я, оскільки у них є знання для виявлення, усунення та запобігання помилкам у лікуванні та проблемам, пов’язаним з ліками.

Так, сьогодні всі ліки в Україні надходять від фармацевтичних компаній у стандартизованих дозах та розфасованих формах, що значно підвищує вартість препаратів, а також унеможливлює відпуск індивідуалізованої кількості лікарського засобу для конкретного пацієнта.

При цьому аптечне виготовлення ліків в Україні сьогодні зникає. Так, з більше ніж 20 тис. аптек лише близько 400 займаються виготовленням препаратів. Адже це нерентабельно для аптеки (у тому числі у зв’язку з 20% податку на додану вартість на такі ліки порівняно з 7% на звичайні), а також через відсутність культури виписування рецептів лікарями.

Адже саме індивідуальне аптечне фасування може дозволити не лише зробити лікування більш економічно раціональним, а й контролювати клінічну доцільність застосування та виписування лікарських засобів

Окрім того, такий підхід може стати новим витком розвитку фармацевтичної справи в Україні.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті