Проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 21 Закону України «Про лікарські засоби» щодо заборони продажу лікарських засобів дітям» (друге читання)

06 Липня 2021 4:10 Поділитися

ТЕКСТ ЗАКОНОПРОЄКТУ ДО ПЕРШОГО ЧИТАННЯ

Проект

від 22.02.2021 р. реєстр. № 5122

(Друге читання 06.07.2021 р.)

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про внесення зміни до статті 21 Закону України»  Про лікарські засоби»   щодо заборони продажу лікарських засобів особам, які не досягли чотирнадцяти років (малолітнім особам)

Верховна Рада України постановляє:

І. Статтю 21 Закону України «  Про лікарські засоби» (Відомості Верховної Ради України, 1996 р., № 22, ст. 86; 2012 р., № 30, ст. 348) доповнити частиною п’ятою такого змісту:

«Реалізація (відпуск) лікарських засобів (у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем дистанційним способом) малолітнім особам, а також доставка лікарських засобів кінцевому споживачу – малолітній особі забороняється. Якщо у особи, яка безпосередньо здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами та/або доставку лікарських засобів кінцевому споживачу, виникли сумніви щодо досягнення 14-річного віку покупцем, який купує лікарські засоби, особа, яка безпосередньо здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами та/або доставку лікарських засобів кінцевому споживачу, повинна звернутися до такого покупця з вимогою пред’явити паспорт громадянина України або інший документ, що підтверджує його вік. У разі відмови покупця надати такий документ реалізація (відпуск) лікарських засобів цій особі забороняється».

ІІ. Прикінцеві положення

  1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
  2. Кабінету Міністрів України у місячний строк з дня набрання чинності цим Законом:

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Голова Верховної Ради України

Порівняльна таблиця до другого читання 06.07.2021

До реєстр. № 5122 від 22.02.2021 р.

(друге читання)

ЗАУВАЖЕННЯ

до проекту Закону України « Про внесення зміни до статті 21 Закону України « Про лікарські засоби»  щодо заборони продажу лікарських засобів особам, які не досягли чотирнадцяти років (малолітнім особам)» (реєстр. № 5122)

У Головному юридичному управлінні розглянуто зазначений законопроект, підготовлений Комітетом з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування до другого читання.

Стаття 21 Закону України « Про лікарські засоби»  у чинній редакції регулює питання реалізації (відпуску) лікарських засобів громадянам.

Запропонованими законопроектом змінами, пропонується врегулювати питання реалізації (відпуску) лікарських засобів та їх доставки.

Відтак, з метою застосування єдиної термінології, пропонуємо назву законопроекту в частині використання слова « продажу»  привести у відповідність до тексту законопроекту та вимог статті 21 Закону України « Про лікарські засоби» .

Аналіз тексту законопроекту дає підстави дійти висновку, що після ухвалення законопроекту та набрання ним чинності реалізацію (відпуск) лікарських засобів, особам, які не досягли 14 років (малолітнім особам) буде заборонено. Також, під заборону підпадає доставка лікарських засобів, за умови, що « кінцевим споживачем»  є малолітня особа.

Особа, що реалізує (відпускає) або доставляє лікарський засіб наділяється правом вимагати документ, яким підтверджується вік покупця.

У разі відмови надати такий документ, реалізація (відпуск) лікарських засобів такій особі не здійснюватиметься

Проте, у законопроекті не врегульовується питання доставки лікарського засобу особі, яка відмовиться надати документ, що підтверджує її вік.

Зазначене свідчить про незавершеність механізму правового регулювання та не враховує правової позиції Конституційного Суду України, висловленої у Рішенні від 30 травня 2001 року за №7-рп/2001, за яким неповнота законодавчого регулювання суспільних відносин не відповідає конституційному визначенню України як правової держави. Відтак не враховуються вимоги статей 1 і 8 Основного Закону України.

Розділ ІІ законопроекту щодо визначення строку набрання чинності цим Законом (з дня, наступного за днем його опублікування) та надання доручення Кабінету Міністрів України у місячний строк з дня набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом, є юридично некоректними, оскільки реалізація норм законопроекту ставиться в залежність від прийняття у майбутньому підзаконних нормативно-правових актів.

Узагальнюючий висновок: законопроект може бути прийнятий у другому читанні з урахуванням викладених зауважень.

Заступник керівника Головного управління                             В. Мілованов

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті