Проблема недофінансування інфекційних стаціонарів потребує вирішення — Світлана Федорова

21 Липня 2021 12:51 Поділитися

20 липня у пресцентрі інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна» відбулася пресконференція на тему «Нові мутації та хвиля COVID-19 в Україні — інфекційна безпека та готовність регіонів. Управління і професіоналізм». Доповідачем під час заходу виступила Світлана Федорова, директор Комунального некомерційного підприємства «Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб» Миколаївської обласної ради, яка наголосила на необхідності підтримки медичних працівників. Оскільки без фінансової мотивації неможливо залучати молодь до роботи у сфері охорони здоров’я. Також вона додала, що держава має підтримувати та зберігати мережу інфекційних лікарень в Україні. За її словами, на сьогодні існує проблема як взаємодії з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), так і розробки механізму і підходів до фінансування галузі та інфекційної служби в цілому. Через це лікарі-інфекціоністи занепокоє­ні тим, що їх може спіткати доля Державної санітарно-епідеміологічної служби України, яку було ліквідовано.

С. Федорова підкреслила, що Україна є країною хронічних епідемій. Наприклад, у Миколаївській обл. були спалахи холери, кору. У будь-який час у різних точках краї­ни можуть виникати спалахи кишкових інфекцій, менінгіту, лептоспірозу і т.д. Тому інфекційні стаціонари завжди повинні бути готовими до надання медичної допомоги. А пропозиції стосовно передачі їх функцій багатопрофільним лікарням є неправильними.

Стосовно нових штамів COVID-19 вона зауважила, що даний вірус постійно мутує і, за прогнозами світових вчених, мутації спрямовані не на ослаблення вірусу, а лише на його посилення. Відтак система охорони здоров’я має бути готова до надання допомоги великій кількості пацієнтів з тяжким перебігом хвороби. Адже вже зараз пацієнти в задовільному стані, які інфіковані штамом «дельта», можуть за лічені години перейти в когорту хворих із вкрай тяжким перебігом захворювання. У зв’язку із цим система охорони здоров’я має бути готова до швидкого розгортання додаткових ліжко-місць. Для цього необхідно продовжувати фінансувати, дооснащувати заклади охорони здоров’я необхідним обладнанням та кваліфікованим персоналом для надання якісної медичної допомоги.

Стосовно фінансування доповідач звернула увагу на те, що зараз лозунг реформи охорони здоров’я «гроші ходять за пацієнтом» не працює щодо хворих на COVID-19. Зокрема, за її словами, якби не приватні спонсори Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб Миколаївської обласної ради, цей заклад не зміг би надавати медичну допомогу пацієнтам, оскільки станом на 20 липня він ще не отримав кошти від НСЗУ за договорами про надання медичної допомоги хворим на COVID-19 за червень. При цьому, на липень такий договір навіть не підписано, хоча медична допомога таким пацієнтам надається. Така ситуація склалася у зв’язку з відсутністю критеріїв, яким має відповідати заклад для підписання договору на липень 2021 р. За словами С. Федорової, ці критерії постійно змінюються, і через це лікарні не отримують кошти вчасно. Тому ця проблема також потребує негайного вирішення.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті