Який стан оплати медичних послуг закладам? Роз’яснює НСЗУ

06 Серпня 2021 10:37 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) повідомляє, що у квітні та травні деякі медичні заклади госпіталізовували пацієнтів з коронавірусом, але не відповідали вимогам надання допомоги. Через це НСЗУ не могла укласти договори з такими лікарнями і виплатити їм кошти. Однак Урядом прийнято відповідне рішення, яке розблокувало ці виплати. До порядку реалізації Програми медичних гарантій внесли зміни, які дозволили НСЗУ виплатити гроші закладам, які не відповідали вимогам. Для цього заклади укладають із НСЗУ додаткові угоди.

НСЗУ наголошує, що усі кошти за лікування пацієнтів з коронавірусом у квітні та травні виплачено. За послуги, надані у червні, всі заклади отримали оплату, крім 25 лікарень. 10 із них отримають 31 млн грн цього тижня, решта — у процесі підписання угод та звітів. Щойно це буде завершено, заклади отримають оплату. Загалом з квітня цього року НСЗУ виплатила медичним закладам понад 32 млрд грн, з них:

  • закладам первинної медичної допомоги — 6,6 млрд грн;
  • спеціалізованим медичним закладам — 18,9 млрд грн;
  • центрам екстреної медичної допомоги — 2,9 млрд грн;
  • за надання допомоги пацієнтам з коронавірусом — 3,9 млрд грн.

За липень заклади вже отримали кошти за пакетами, що оплачуються за глобальним бюджетом, тобто за напрямами, де передбачена фіксована сума. Оплати за пріоритетними напрямками заклади отримують за підсумками роботи у попередньому місяці після його закінчення. Щодо пріоритетних послуг, то з квітня по липень цього року НСЗУ виплатила медичним закладам:

  • 296 млн грн — за медичну допомогу при інсульті;
  • 111 млн грн — за медичну допомогу при інфаркті;
  • 615 млн грн — за медичну допомогу при пологах;
  • 255 млн грн — за медичну допомогу у складних неонатальних випадках;
  • 79 млн грн — за пріоритетні послуги з раннього виявлення онкопатології.

Серед іншого, наприклад, за напрямом онкології з квітня по липень цього року НСЗУ виплатила 1,3 млрд грн, а найбільше — за стаціонарну допомогу — понад 10 млрд грн.

За квітень та травень усі медичні заклади, які працюють за договором з НСЗУ, отримали оплату у повному обсязі. Оплату за червень отримали усі медичні заклади, крім 5. Найближчим часом звіти про надані послуги цих закладів НСЗУ опрацює і передасть у Державну казначейську службу для оплати.

Є також група закладів, яким НСЗУ зупинила оплати, оскільки вони не виконали вимоги щодо доступності будівель для осіб з інвалідністю, таких медичних закладів 77.

«Отже, важливо розуміти, що на виплати від НСЗУ впливає те, наскільки медичні заклади виконують вимоги договору. Є заклади, які недоотримали значні суми через те, що не виконали вимоги щодо доступності. Наприклад, Одеська обласна клінічна лікарня має значну суму невиплат. Причина — заклад не подав документи про доступність будівель. Міська клінічна лікарня № 1 Одеської міської ради могла б отримати ще 5 млн грн, якби вчасно виконала вимоги щодо доступності будівлі. Усі оплати, які отримують лікарні за договором з НСЗУ, є публічною інформацією, яку можна побачити на відкритих дашбордах служби», — йдеться в повідомленні.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті