Профільний комітет пропонує передбачити кримінальну відповідальність за погрозу чи насильство щодо медиків та фармацевтів

18 Серпня 2021 6:06 Поділитися

Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет) у своєму Телеграм-каналі нагадав, що Комітетом було напрацьовано проєкт закону № 5124 щодо посилення кримінальної відповідальності за напад на медичних та фармацевтичних працівників. Проте щодо тексту документа виникла дискусія з Міністерством внутрішніх справ (МВС) та Комітетом Верховної ради України з питань правоохоронної діяльності.

«Зокрема, колеги не підтримали пропозицію надавати працівникам бригад «швидкої» електрошокери та інші засоби для самозахисту. Погоджуюся — для використання спецзасобів потрібно навчання, інакше це лише збільшить небезпеку. Ми врахували зауваження та зареєстрували допрацьований варіант ініціативи», — зазначив голова Комітету.

Проєкт закону передбачає доповнення Кримінального кодексу України окремою статтею за погрозу чи насильство щодо медичного або фармацевтичного працівника. Погроза вбивством каратиметься позбавленням волі терміном до 2 років, умисне нанесення побоїв легкої чи середньої тяжкості — до 5 років, тяжких ушкоджень — від 5 до 12 років. На даний час законопроєкт перебуває на розгляді в Комітеті з питань правоохоронної діяльності.

Окрім посилення кримінальної відповідальності, Комітет пропонує Міністерству охорони здоров’я та МВС спільно напрацьовувати також інші шляхи захисту медиків.

«Наприклад, ще на етапі виклику «швидкої» інформація може автоматично передаватися до МВС і перевірятися по базах. У разі якщо виклик надійшов з адреси, де мешкають «проблемні» персонажі — люди з психічними розладами, алкоголіки, наркомани, які притягалися до відповідальності за хуліганство, — поліція має попередити медичних працівників про небезпеку, викликати або дільничного інспектора, або правоохоронців для супроводу. Захист медиків — це комплексна проблема, яку можна вирішити лише спільними діями», — наголосив М. Радуцький.

За матеріалами t.me/radutsky
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті