Психічне здоров’я після реанімації: все складно

25 Серпня 2021 1:01 Поділитися

Загальновідомо, що люди, які потребували медичної допомоги в умовах відділення інтенсивної терапії, піддаються підвищеному ризику виникнення розладів психічного здоров’я навіть через місяці після виписки, але менш зрозуміло, які фактори можуть спричиняти такі результати. Нова спроба визначити фактори ризику розвитку депресії, тривоги або посттравматичного стресового розладу у пацієнтів після інтенсивної терапії, а також погіршення якості життя створює складну картину. Результати відповідного багатоцентрового проспективного когортного дослідження, проведеного у Бразилії, було опубліковано в журналі «CHEST».

Попередні систематичні огляди показали підвищену частоту розладів психічного здоров’я після виписки з відділення інтенсивної терапії, включаючи тривогу (32–40%), депресію (29–34%) та посттравматичний стресовий розлад (16–23%). У кількох дослідженнях вивчали потенційний вплив існуючих станів або інвалідності після інтенсивної терапії на такі результати. Загалом ця інформація має вирішальне значення для розробки ефективних профілактичних та реабілітаційних заходів.

Дослідники вивчили результати 579 пацієнтів, які провели щонайменше 72 год у відділенні інтенсивної терапії. Середній вік пацієнтів становив 61 рік, 47% — жінки. Через 6 міс після виписки з відділення інтенсивної терапії обстеження показали, що у 48% пацієнтів відмічали порушення фізичних функцій порівняно з часом, що передував госпіталізації в реанімацію. Ще 36,2% учасників мали розлади психічного здоров’я: 24,2% повідомили про тривогу, 20,9% — про депресію, а 15,4% — про посттравматичний стресовий розлад. Наявність психічних розладів асоціювалася з погіршенням показників якості життя, але не було продемонстровано зв’язку із фізичною функцією.

Результати нового дослідження показують, що стан психічного здоров’я до хвороби та фактори, пов’язані з тяжким перебігом захворювання, які, як припускалося, могли виступати тригерами погіршення психічного стану пацієнтів, не пояснюють отриманих результатів щодо погіршення психічного здоров’я. Дані свідчать про те, що сукупність потенційних факторів ризику розвитку психічних захворювань серед пацієнтів, які були виписані з відділення інтенсивної терапії, набагато складніша і може включати аспекти з різних сфер. Довготривалі розлади психічного здоров’я після важкої хвороби можуть бути результатом взаємодії між стресовими факторами до, під час та після перебування у відділенні інтенсивної терапії, що акцентує увагу на необхідності міждисциплінарних стратегій, спрямованих на запобігання та виявлення розладів психічного здоров’я після виписки з відділення інтенсивної терапії.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті