НСЗУ назвала 4 способи отримання пацієнтами ліків безкоштовно

27 Серпня 2021 2:06 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) в соціальній мережі Facebook назвала 4 шляхи, за якими українці можуть отримати безоплатні ліки для амбулаторного та стаціонарного лікування.

По-перше, за програмою реімбурсації «Доступні ліки», в рамках якої держава відшкодовує вартість ліків для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та цукровим діабетом ІІ типу. Нині програма включає 292 лікарських засоби, 70 з них — повністю безоплатні. У жовтні НСЗУ почне відшкодовувати також вартість інсулінів та ліки для пацієнтів з розладами психіки та поведінки, а також з епілепсією.

По-друге, під час стаціонарного та амбулаторно-поліклінічного лікування пацієнти також забезпечуються безоплатними ліками з Національного переліку основних лікарських засобів. До нього входить 427 препаратів, які медичні заклади зобов’язані закуповувати в обсязі покриття 100% потреби. Наявність ліків у закладі охорони здоров’я можна перевірити на інформаційних стендах лікарні. Цю інформацію комунальні та державні медичні заклади мають оновлювати щотижня.

По-третє, медичні заклади отримують ліки та медичні вироби через централізовані закупівлі, які здійснює ДП «Медичні закупівлі України» за заявками департаментів охорони здоров’я. Централізовано закуповуються лікарські засоби та медичні вироби за 19 напрямами, усього — 603 позиції. Зокрема, це препарати для онкохворих, пацієнтів з гемофілією, хворих на дитячий церебральний параліч, туберкульоз тощо.

Інформація про залишки ліків, які закуповуються за державними програмами, публікується на сайті МОЗ, є на аналітичній панелі ДП «Медичні закупівлі України», а також на інформаційних стендах медичних закладів.

По-четверте, практично кожне місто має цільові програми за напрямком забезпечення ліками. Переважно це ліки для пацієнтів з рідкісними захворюваннями та для важкохворих. Наявність програм слід перевіряти на сайтах департаментів охорони здоров’я місцевих органів влади.

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Ирина 27.08.2021 2:28
Можна детально освітити шлях отримання безкошловних ліків у пункти "По-друге..." стосовно "амбулаторно-поліклінічного лікування".... Щось у перше чую про таке....

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті