За 8 міс 2021 р. в Охматдиті проведено 31 операцію з трансплантації кісткового мозку — МОЗ

30 Серпня 2021 1:49 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України інформує, що в найбільшій національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» протягом січня-серпня 2021 р. проведено 31 операцію з трансплантації кісткового мозку. За весь минулий 2020 р. вдалося провести 26 таких операцій. На сьогодні у відділенні трансплантації кісткового мозку Охматдиту для дітей проводять всі типи алогенної* трансплантації. «Крім того, у квітні 2020 р. вперше в історії української медицини в Охматдиті здійснили першу неродинну трансплантацію. Донора вдалося знайти у Німеччині, завдяки роботі Українського реєстру донорів кісткового мозку. Проведення таких операцій подарувало надію на життя українським дітям, для яких донедавна єдиним шансом вижити було лікування за кордоном. Адже, згідно з демографічними та епідеміологічними даними**, близько 100–150 дітей в Україні щороку потребують алогенної трансплантації кісткового мозку (через гематологічні, онкологічні, метаболічні та імунологічні захворювання), з них 60–70% не мають сумісного родинного донора. Тепер таким дітям можна допомогти в Україні», — йдеться у повідомленні.

МОЗ зазначає, що наразі проведення такої операції обходиться державі у 65–90 тис. дол. США. Це вдвічі дешевше, ніж якби довелося відправляти пацієнта на лікування до Туреччини, і в 3–4 рази менше, ніж проведення такої трансплантації в Ізраїлі або Німеччині.

Також відділення трансплантації кісткового мозку Охматдиту може забезпечити до 50–60% потреб в таких операціях на національному рівні. Для забезпечення повною мірою потреб пацієнтів необхідна подальша розбудова мережі трансплантаційних центрів у регіонах, наприклад, тих, що вже існують у Львові та Черкасах.

За матеріалами moz.gov.ua

*Алогенна трансплантація кісткового мозку — один із видів пересадки кісткового мозку (від донора), суть алогенної трансплантації полягає у використанні клітин донорського кісткового мозку для заміни кісткового мозку пацієнта.

**За даними ВООЗ, онкологічні захворювання є основною причиною смертності у дітей, а злоякісні захворювання крові — найрозповсюдженішим різновидом дитячого раку.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті