Вино, сигарети і газована вода? Експерт розповіла, як зберегти білизну зубів

10 Вересня 2021 1:59 Поділитися
Гарна посмішка дана не всім від народження. І щоб відтворити естетичну форму зуба, багато хто вдається до методу композитної реставрації з фотополімером. Але робота фахівця може зійти нанівець через безвідповідальне ставлення пацієнта. Разом зі стоматологом Ксенією Лазарєвою розбираємося, як спосіб життя впливає на колір композитної реставрації та які заходи дозволять зберегти сяючу посмішку. Результати досліджень, проведені Ксенією Лазарєвою, присвячені цій темі, опубліковані у журналі «ДентАрт».

Композитна реставрація — це відновлення природної форми зуба за допомогою фотополімерних матеріалів. Фактором, на який звертає увагу пацієнт, є стабільність кольору використаних композитів. Щоб служити довговічно і не втратити естетику, вони мають зберігати колір і гладкість поверхні протягом тривалого періоду.

Пацієнти забувають про те, що вживання деяких продуктів може призвести до зміни кольору стоматологічних матеріалів. Ними є чай і кава (з цукром і молоком або без них), газовані напої, виноградний і вишневий сік, вино, соєвий соус, тютюновий дим і дезінфікуючі засоби, що використовуються для полоскання рота. «При постійній наявності мікрофлори, слини і частому вживанні кольорової їжі (хроматогенів), стійкість кольору естетичного матеріалу порушується», — зазначає лікар К. Лазарєва.

Напої

Вплив деяких харчових барвників може вплинути на стійкість кольору відновлювальних матеріалів незалежно від їх складу. Доведено, що середовища з низьким рН впливають на поверхневу цілісність матеріалів (Ergücü Z. et al., 2008). Щоб знизити ймовірність зміни кольору композитних реставрацій, лікарі радять замінити червоне вино на біле, а частоту прийому кави, чаю і газованих напоїв знизити.

«На стабільність кольору також впливають енергетичні та спортивні напої. Спортсменам і прихильникам енергетиків варто замінити їх на воду», — додає експерт.

Дезінфікуючі засоби

Хлоргексидин спричиняє зміну кольору тканин порожнини рота і реставрацій, особливо в поєднанні з дієтичними факторами. «Продукти, що містять танін, мають високий хромогенний потенціал, особливо при вживанні з хлоргексидином. Денатуровані білки і залізо з раціону містять тіолові групи, які відновлюються до сірки і згодом утворюють сульфід заліза. Він відповідає за плями на поверхні композитів», — пояснює К. Лазарєва.

Тютюновий дим

Сигаретний дим містить 7 тис. різних хімічних речовин, деякі з яких канцерогенні і можуть стати причиною розвитку онкопатології, а також впливати на довговічність стоматологічних імплантатів.

У дослідженні було показано, що сигаретний дим викликає знебарвлення стоматологічних композитних смол (Zhao X. et al., 2017). Автори дослідження зробили висновок, що виключення продуктів горіння тютюну може знизити вплив куріння на колір композитів. На думку К. Лазарєвої, якщо взяти до уваги наведені висновки, то варто розглянути і вплив бездимних продуктів.

Так, у дослідженні F. Zanetti та співавторів порівнювався вплив аерозолю системи для нагрівання тютюну і сигарет на зміну кольору зубних композитів. За результатами було визначено, що значення емалі, дентину і композитних пломбувальних матеріалів збільшувалися з часом в обох групах, але в значно меншому ступені в групі з використанням системи для нагрівання тютюну (СНТ), ніж у групі, яка курила сигарети (Zanetti F. et al., 2021).

Фото 1а та 1б
Вплив відварів ромашки і шавлії у пацієнтки з інтактними зубами. Зняття зубних відкладень близько року тому
Фото 2а та 2б
Вплив розчинів хлоргексидину у пацієнтки з композитними реставраціями і хронічним пародонтитом. Зняття зубних відкладень близько півроку тому
Фото 3а та 3б
Пацієнт викурює до 20 сигарет на день. Зняття зубних відкладень близько року тому.
Фото 4а та 4б
Пацієнтка використовує систему для нагрівання тютюну. Зуби відновлені композитними реставраціями близько року тому. Зняття зубних відкладень близько півроку тому

Композитні реставрації збережуть колір при перегляді способу життя. За висновком експерта, для більшої довговічності та естетичної привабливості посмішки варто відмовитися від шкідливих звичок або знизити їх вплив за допомогою менш шкідливих альтернатив. А саме рекомендується скоротити споживання харчових барвників, виключити газовані напої, а також з обережністю використовувати дезінфікуючі засоби і відмовитися від сигарет. Але якщо відмова від нікотину неможлива, варто розглянути варіанти використання бездимних альтернатив, які виключають утворення диму і смол. Це дозволить поліпшити стан не тільки порожнини рота, але і здоров’я загалом.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті