Наступного року, можливо, проводитиметься ревакцинація населення — Денис Шмигаль

14 Вересня 2021 3:00 Поділитися

14 вересня відбулася пресконференція Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, у рамках якої, зокрема, обговорювалася тема протидії пандемії COVID-19 та проєкт бюджету на 2022 р.

Д. Шмигаль запевнив, що в Україні залишається 10 млн доз вакцин і наразі проведено близько 11 млн щеплень, 4,8 млн осіб завершили курс імунізації, що становить близько 25% дорослого населення. До кінця року очікується проведення вакцинації 24–25 млн дорослого населення.

Прем’єр-міністр України наголосив, що всім бажано завершити курс імунізації в цьому році, бо, можливо, в наступному потрібно буде проводити ревакцинацію. Усі країни світу до цього готуються, оскільки невідомо, які штами вірусу з’являтимуться в подальшому. Тому важливо в цьому році вакцинувати якомога більшу кількість дорослого населення.

Стосовно антивакцинаторських настроїв Д. Шмигаль зауважив, що вони є в кожній країні, та, як правило, притаманні 10% населення кожної країни. Наразі в Україні темпи вакцинації стабільні і становлять близько 1 млн щеплень на тиждень.

Тому для вакцинованих осіб послаблюються карантинні обмеження, які передбачені для «жовтого» та «червоного» рівня епідемічної небезпеки. Завдяки цьому економіка продовжуватиме працювати, навчальний процес не зупинятимуть, не дивлячись на епідемічну ситуацію в країні, що дозволить нарощувати надходження до бюджету, яке забезпечить виплати заробітної плати лікарям, вчителям та працівникам інших бюджетних сфер.

Водночас Уряд не планує вводити обов’язковість вакцинації, а продовжуватиме мотивувати людей її проводити. Тобто Уряд не може змусити конкретну людину робити щеплення, але може вводити обов’язок бути імунізованим колективу, наприклад, навчального закладу.

«Тому це про відповідальність людей, зокрема, педагогів, медиків перед собою, своїми рідними та тими колективами, у яких вони працюють. Тому тут краще закликати до такої відповідальності і я переконаний, що абсолютна більшість людей в Україні саме так підійдуть до процесу вакцинації», — наголосив Д. Шмигаль.

Стосовно роботи громадського транспорту в разі запровадження «червоного» рівня епідемічної небезпеки, він повідомив, що Уряд вимагатиме від колективів працівників громадського транспорту робити щеплення, зокрема, водіїв. Для пасажирів зберігатиметься масковий режим, соціальна дистанція. Забороняти роботу громадського транспорту при такому рівні епідемічної небезпеки Уряд поки не планує.

Щодо бюджету на 2022 р. Д. Шмигаль поінформував, що у відповідному законопроєкті передбачено виділення коштів на підвищення заробітних плат медичних працівників з метою встановлення мінімальних заробітних плат лікарів на рівні 20 тис. грн і середнього медичного персоналу — на рівні 13,5 тис. грн. Також дефіцит бюджету закладено на рівні 3,5%, курс національної валюти до долара США встановлено на рівні 28,5 грн.

Дохід бюджету передбачено 1 трлн 277 млрд грн, а видатки — 1 трлн 465 млрд грн, тобто дефіцит становитиме 178 млрд. грн, який планується покрити за рахунок облігацій внутрішньодержавної позики та в співпраці з міжнародними партнерами. Рівень мінімальної заробітної плати становитиме 6,5 тис. грн.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті