«Доступні ліки»: Держпродспоживслужба проаналізувала 145 тис. цін на ліки  

16 Вересня 2021 4:22 Поділитися

Головне управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) в Полтавській обл. повідомляє про те, що продовжує роботу з моніторингу формування державних регульованих цін на лікарські засоби в рамках Урядової програми «Доступні ліки».

За 8 міс 2021 р. працівниками відділу контролю за регульованими цінами проаналізовано 145 тис. цін на лікарські засоби з питань дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення. Щомісяця опрацьовується інформація від 58 до 109 аптечних закладів.

У повідомленні вказується, що контроль за правильністю застосування суб’єктами господарювання граничних оптово-відпускних цін, роздрібних цін а також граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок до цін на ліки, вартість яких підлягає відшкодуванню з бюджету, здійснюється шляхом ретельного аналізу інформації, отриманої від аптечних закладів.

Держпродспоживслужба в Полтавській обл. нагадує, що наразі діє державне регулювання цін на лікарські засоби шляхом встановлення граничної постачальницько-збутової надбавки в розмірі 10%, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничної торговельної (роздрібної) надбавки в розмірі 15%, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

З урахуванням затверджених розмірів надбавок Міністерство охорони здоров’я України встановлює фіксовані оптово-відпускні та роздрібні ціни в реєстрах лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню. За результатами проведеної роботи в 2021 р. було встановлено факти порушення чинного законодавства щодо ціноутворення, а саме: завищення граничної торговельної надбавки.

Відповідно до рекомендацій Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області аптечними закладами усунуті виявлені порушення щодо ціноутворення. Окрім того, було проведено роботу, спрямовану на забезпечення контролю за правильністю формування та застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін, запобігання випадкам порушень державної дисципліни цін на лікарські засоби.

За матеріалами dpss.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті