Безпечні пологи та надання гідної медичної допомоги матерям та новонародженим: Всесвітній день безпеки пацієнтів-2021

17 Вересня 2021 4:49 Поділитися

Цьогоріч темою Всесвітнього дня безпеки пацієнтів, який відзначають щороку 17 вересня починаючи з 2019 р., стала безпека надання допомоги матерям і новонародженим. Гасло нинішнього року — «Час вживати термінових заходів із забезпечення безпечних і гідних пологів».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щодня у зв’язку з факторами, пов’язаними з вагітністю та пологами, яким можна запобігти, помирає близько 810 жінок. Крім того, кожен день помирає близько 6,7 тис. немовлят, що становить 47% усіх випадків смерті дітей у віці до 5 років. Також щороку реєструється близько 2 млн випадків мертвонародження, з них більше 40% — безпосередньо під час пологів.

У більшості випадків життя матерів і дітей можна врятувати за умови надання безпечної та якісної допомоги кваліфікованими медичними працівниками, для яких, у свою чергу створено сприятливі умови праці. Цього можна досягти шляхом залучення всіх зацікавлених сторін і створення комплексних систем і підходів у сфері охорони здоров’я на рівні громад.

Охорона материнства також залежить від таких питань, як гендерна рівність і насильство. Шанобливе ставлення до пацієнтів має велике значення і пов’язане з безпекою наданої медичної допомоги.

ВООЗ рекомендує жінкам під час вагітності та перед пологами проговорити зі своїм лікарем ризики під час вагітності та пологів та шляхи їх зниження. Друзям та сім’ям — відстоювати право матері та дитини на безпечне й шанобливе надання допомоги під час вагітності та після пологів. Медичним працівникам — формувати компетенції для забезпечення надання безпечної та гідної допомоги матерям і новонародженим. Керівникам закладів охорони здоров’я та особам, що приймають рішення у сфері охорони здоров’я, — створювати сприятливі умови для надання безпечної та гідної допомоги матерям та новонародженим.

За матеріалами www.who.int, moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті