Серед невакцинованих осіб літнього віку відмічають найвищий рівень смертності — МОЗ

29 Вересня 2021 2:34 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України інформує, що 98,3% померлих від COVID-19 віком старше 60 років — невакциновані, а 97% госпіталізованих з COVID-19 серед цієї вікової групи не пройшли повний курс вакцинації. Про це свідчать дані Єдиної системи охорони здоров’я за період з 26 червня до 26 вересня 2021 р.

«На сьогодні лише 20% українців віком 60+ вакциновані від COVID-19 принаймні першою дозою, а повністю вакцинованих — 16,6%. Доступ до вакцини вже є в найбільш віддалених куточках України, а мобільна бригада може приїхати до тих, хто не може самостійно пересуватися. Найважливіше — бажання українців захиститися від небезпечного вірусу», — зазначив Ігор Кузін, заступник міністра — головний державний санітарний лікар України.

Як наголошується в повідомленні, люди літного віку є пріоритетною категорією, адже у них відмічають вищий ризик тяжкого перебігу COVID-19, госпіталізації та смерті. Станом на 28 вересня 2021 р. 82% померлих від COVID-19 за весь період в Україні — люди віком від 60 років. Найчастішим побоюванням серед цієї вікової групи є те, що літні люди мають супутні захворювання. Проте саме особи з хронічними захворюваннями (бронхіальна астма, цукровий діабет, артеріальна гіпертензія, онкологічні захворювання тощо) мають вакцинуватися якнайшвидше, адже у них високий ризик летального наслідку.

Протипоказаннями до вакцинації є лише тяжка алергічна реакція на попередню дозу вакцини, гіперчутливість до одного з компонентів вакцини та температура тіла вище 38,5 ºC.

Окрім того, МОЗ нагадує, що Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вакцинуватися від COVID-19 навіть тим, хто вже перехворів. «Імунітет після перенесеної хвороби залежить від особливостей організму кожної окремої людини, і невідомо, скільки часу природний імунітет захищатиме людину. Тим паче одне з досліджень Центрів з контролю та профілактики захворювань у США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) показує, що невакциновані люди, які перенесли COVID-19, мають вдвічі вищий ризик захворіти на COVID-19 знову, ніж вакциновані», — наголошують у Міністерстві.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті