Розпочалося адміністрування НСЗУ програми реімбурсації інсулінів та нейролептиків

01 Жовтня 2021 4:57 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) звертає увагу на те, що з 1 жовтня програма реімбурсації препаратів інсуліну перейшла до адміністрування НСЗУ. Оскільки попередній механізм відшкодування вартості препаратів інсуліну за рахунок медичної субвенції мав два суттєві недоліки:

1) недостатній розмір субвенції для забезпечення 100% потреби пацієнтів із цукровим діабетом спричиняв необхідність дофінансовування програми з боку місцевої влади. Траплялися ситуації, коли інсулінів для пацієнтів вистачало лише на перші дні місяця, забезпечення на подальший період залежало від фінансової спроможності місцевих бюджетів або пацієнтів. Тому хворі через брак коштів змушені були приймати нижчі дози препаратів інсуліну, ніж їм призначено, або пропускати їх;

2) обмежений доступ до лікування через невелику кількість аптек, які брали участь у програмі.

Саме тому, аби забезпечити рівний доступ до безоплатних препаратів інсуліну пацієнтам упродовж усього року, механізм забезпечення ними було змінено.

«НСЗУ стане єдиним платником за програмою. На відшкодування вартості інсулінів з 1 жовтня і до кінця року виділено 660 млн грн. Цього достатньо, щоб за умови дотримання чітких правил забезпечити пацієнтів інсуліном безоплатно. Усі учасники процесу користуватимуться тими перевагами, які надає єдиний платник, як це зараз відбувається з програмою «Доступні ліки». На прикладі програми «Доступні ліки» всі побачили, що співпраця держави та бізнесу відбувається прозоро та за єдиними, однаковими для всіх правилами. Тому аптеки долучаються охоче. Маємо стрімку динаміку укладення договорів з аптеками за напрямом реімбурсації інсулінів», — зазначив т.в.о. голови НСЗУ Дмитро Самофалов.

Так, станом на 1 жовтня кількість аптек, у яких пацієнт зможе отримати інсулін, у цілому по країні зросла в 4 рази, а саме: приєдналися понад 560 аптечних закладів — юридичних осіб, які мають 5300 місць відпуску. Також наразі 60 юридичних осіб знаходяться в процесі підписання договорів з НСЗУ, а це ще плюс понад 200 аптек. За даними регіональних департаментів охорони здоров’я, протягом січня–серпня 2021 р. пацієнти отримували інсулін у понад 1400 аптеках України.

Найбільша кількість аптек та аптечних пунктів, які станом на 1 жовтня приєдналися до програми реімбурсації інсулінів, у таких областях: Харківська — 560, Дніпропетровська — 492, Львівська — 383.

Доступ для пацієнтів із цукровим діабетом до необхідних ліків значно покращено. Наприклад, у Житомирській обл. раніше інсулін можна було отримати у 59 аптеках. Зараз ця кількість зросла до 130. У Луганській обл. раніше кількість аптек, де пацієнти отримували інсулін за паперовим рецептом, становила 23, зараз — 150. У Миколаївській обл. пацієнти отримували препарати інсуліну у 29 аптеках, зараз кількість збільшилася до понад 100.

До реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення можуть приєднатися як комунальні, так і приватні аптечні заклади, аптеки, власниками яких є фізичні особи — підприємці.

У НСЗУ нагадують, що з 1 жовтня препарати інсуліни можна отримати лише за електронним рецептом. Перший електронний рецепт на інсулін пацієнту виписує лікар-ендокринолог на основі створеного та внесеного в електронну систему охорони здоров’я плану лікування. Повторний рецепт зможе також виписати сімейний лікар. До кого звертатися за повторним електронним рецептом, пацієнт обирає самостійно.

Наразі до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою медичних гарантій (далі — Реєстр), включено 76 препаратів інсуліну, з них 47 — повністю безоплатні.

Також з 1 жовтня розпочалася програма реімбурсації лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах пацієнтів з розладами психіки та поведінки, епілепсією. Таких ліків у Реєстрі 62 позиції, з яких повністю відшкодовуються 23. Їх відпуск також відбувається за електронним рецептом.

Звертаємо увагу, що залишається чинним Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, станом на 5 серпня 2021 р., що затверджений наказом МОЗ України від 10.08.2021 р. № 1705, до якого входять препарати для лікування в амбулаторних умовах пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом II типу, бронхіальною астмою та ревматичними хворобами.

За матеріалами nszu.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті