Електронні лікарняні можуть переривати один одного за правилами скорочення — ФССУ

08 Жовтня 2021 8:21 Поділитися

Фонд соціального страхування України (ФССУ) нагадує, що упродовж перехідного періоду, який тривав до кінця вересня, механізм створення і роботи з електронними лікарняними постійно доопрацьовувався. Тепер система враховує безліч нюансів і окремих випадків, зокрема, коли одній застрахованій особі створюються різні медичні висновки, періоди непрацездатності в яких перетинаються.

Період непрацездатності працівника визначається в медичному висновку та відображається в е-лікарняному. Однак, якщо до електронної системи охорони здоров’я надходить інший медичний висновок, і періоди непрацездатності перетинаються, тривалість першого е-лікарняного може бути скорочена.

ФССУ зауважує, що є три найчастіші причини скорочення:

1) коли новий медичний висновок створено в межах одного випадку непрацездатності;

2) коли новий медичний висновок не пов’язаний з попереднім, але засвідчує непрацездатність у межах тієї ж категорії;

3) коли новий медичний висновок засвідчує початок іншого страхового випадку з іншої категорії причин непрацездатності.

Також е-лікарняний скоротиться, якщо застрахованій особі встановлять групу інвалідності. У першому випадку на підставі нового медичного висновку про тимчасову непрацездатність створюється продовжений е-лікарняний. Якщо періоди перетинаються, первинний е-лікарняний переривається на даті, що передує створенню наступного лікарняного. Таким чином період непрацездатності з однієї причини оформлюється декількома лікарняними.

Другий випадок тотожний першому, однак замість створення продовженого лікарняного сформується первинний, з іншого страхового випадку. Так відбудеться, наприклад, у разі отримання травми в період лікування застуди (загальні захворювання та травми належать до однієї категорії). Однак, якщо під час перебування на лікарняному, наприклад із самоізоляції від COVID-19, працівнику відкриють лікарняний у зв’язку з хворобою, то такий лікарняний скоротить попередній відповідно до «Правил скорочення періодів тимчасової непрацездатності у листках непрацездатності».

Електронні лікарняні скорочуються автоматично. Правила скорочення охоплюють усі можливі випадки перетинання причин непрацездатності і визначають їх пріоритет. Вони визначені в додатку до Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженому наказом МОЗ від 17.06.2021 р. № 1234 (у редакції наказу МОЗ від 28.09.2021 р. № 2086). Тож, якщо період непрацездатності в новоствореному електронному лікарняному повністю або частково перетинається з періодом у попередньому лікарняному іншої категорії, він скоротить його, якщо має більший пріоритет відповідно до правил скорочення.

Однак, якщо категорія нового лікарняного не скорочує категорію попереднього відповідно до правил скорочення, то новий е-лікарняний буде створено зі статусом «недійсний» та відображатиметься в особистих кабінетах працівника і роботодавця на вебпорталі Пенсійного фонду.

Якщо строк дії такого недійсного е-лікарняного виявиться тривалішим, ніж період непрацездатності попереднього, то буде сформовано новий листок непрацездатності на ту кількість днів, що виходять за межі періоду непрацездатності в раніше створеному лікарняному.

Варто розглянути окремі випадки з вказаних правил. Відповідно до правил скорочення найбільший пріоритет серед причин непрацездатності мають вагітність і пологи. Виданий з цієї причини е-лікарняний не може бути скорочений жодним іншим листком непрацездатності, а сам перериває будь-який попередній лікарняний.

Період непрацездатності, визначений в лікарняному з причини захворювання або травми загального характеру, перерветься після початку дії е-лікарняного, виданого в разі вагітності та пологів, протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного закладу або направлення працівника на санаторно-курортне лікування.

За матеріалами fssu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті