Дефіцит йоду: причини та профілактика

21 Жовтня 2021 4:42 Поділитися

Йод — мікроелемент, необхідний нашому організму для нормального функціонування щитоподібної залози. Нестача йоду в організмі може призводити до затримки росту та інтелектуального розвитку у дітей, порушення інтелектуальної активності та обміну речовин у дорослих. А навіть незначний дефіцит йоду у жінок у період вагітності може спричинити освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 1/3 населення світу в 130 країнах відчуває дефіцит йоду. Щороку 21 жовтня відзначають Всесвітній день йододефіциту (Global Iodine Deficiency Day) з метою підвищення обізнаності про проблему нестачі йоду в організмі та її наслідків.

Залежно від віку добова потреба в йоді становить 90–300 мкг. Для дітей віком до 6 років така норма становить 90 мкг, 6–12 років — 120 мкг, дорослих — 150–300 мкг. У деяких країнах (розташованих поблизу моря, океану) добове споживання йоду може бути набагато вищим.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу.

У 1980 р. ВООЗ введено термін «йододефіцитні захворювання». До таких захворювань відносять всі патологічні стани, що розвиваються в результаті йодного дефіциту, яким можливо запобігти при нормалізації споживання йоду. Однією з найпоширеніших патологій є дифузний нетоксичний зоб (зоб — збільшення щитоподібної залози).

В організм людини йод потрапляє насамперед з їжею. Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є вживання у їжу йодованої солі. Отож для приготування щоденних страв краще замінити звичайну сіль на йодовану. За даними ВООЗ, йодування солі є кращою стратегією контролю за йододефіцитними захворюваннями, яка реалізується в більш ніж 120 країнах світу.

Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону варто включати морепродукти, рибу та морські овочі (ламінарія або морська капуста, норі), фрукти (банани, полуниця), овочі (картопля, шпинат), яйця, молоко, хліб.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті