Чи знають українці про ризики вживання трансжирів: результати опитування

22 Жовтня 2021 12:18 Поділитися

21 жовтня 2021 р. в інформаційному агентстві «Укрінформ»  ГО «Життя» та Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) МОЗ України презентували результати всеукраїнського опитування «Думки і погляди населення України щодо трансжирів», проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС)* у вересні 2021 р.

Більшість респондентів погоджуються зі шкідливим впливом на здоров’я трансжирів. 61% дорослого населення в Україні регулярно вживають продукти, що містять трансжири. Водночас 73% респондентів, які стверджують, що такі продукти не є частиною їхнього звичайного раціону, вживають продукти з трансжирами не рідше 1–2 днів на тиждень.

Дані опитування свідчать, що 74% українців споживають домашню їжу, смажену на олії, не рідше 1–2 днів на тиждень. Також вони доволі часто вживають продукти, виготовлені з використанням маргарину та інших рослинних жирів (63%), а найрідше респонденти вживають снеки (13%) та смажену їжу, виготовлену поза домом (18%). Чим молодші респонденти, тим частіше вони вживають продукти з вмістом трансжирів.

«Промислово вироблені трансжири не мають жодної користі для здоров’я людини. Натомість їх споживання пов’язане із підвищенням ризику виникнення серцево-судинних захворювань, які займають 1-ше місце в структурі основних причин смертності в Україні. Тому усунення трансжирів із усіх продуктів харчування є доступним та дієвим інструментом підвищення тривалості та якості життя», — наголосив Андрій Скіпальський, спеціаліст Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні.

82% респондентів підтримують законодавче регулювання щодо обмеження вмісту трансжирів у харчових продуктах промислового виробництва.

«У 2020 р. МОЗ України  прийняло наказ (прим. ред.: наказ від 16.07.2020 р. № 1613), яким встановило обмеження рівня трансжирних кислот, що можуть міститися в харчових продуктах, які пропонуються кінцевому споживачу, тобто кожному з нас, на полицях магазинів. Цей рівень відповідає рекомендаціям ВООЗ і нормативним документам ЄС», — звернула увагу Тетяна Скапа, виконувач обов’язків керівника експертної групи з питань профілактики неінфекційних захворювань та формування здорового способу життя Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ.

«ЦГЗ підтримує зрозумілі та прийнятні для 82% населення законодавчі обмеження щодо виробництва та використання трансжирів, які є небезпечними та призводять до погіршення здоров’я, інвалідизації та передчасної смертності населення України», — зазначив Олег Дудін, головний фахівець відділу поведінкових факторів ризику ЦГЗ МОЗ України.

Споживання штучно вироблених трансжирів, які містяться в тортах, печиві, бісквітах, упакованих продуктах, кулінарних маслах та спредах, щорічно призводить до смерті понад пів мільйона людей в усьому світі. У 2018 р. ВООЗ випустила пакет дій REPLACE та закликала до глобальної відмови від трансжирів до 2023 р.

«82% українців обізнані про те, що вживання харчових продуктів із вмістом трансжирів може призводити до серцево-судинних захворювань, натомість лише 38% респондентів знають, в яких звичних для нас продуктах харчування містяться трансжири. На сьогодні у 42 країнах світу вже діють обмеження вмісту трансжирів у харчових продуктах, і Україна, на жаль, досі не входить до цього переліку», — підкреслила Лілія Олефір, виконавчий директор Центру громадянського представництва «Життя».

«Польовий етап дослідження тривав з 18 до 27 вересня 2021 р. У рамках дослідження методом телефонного опитування за допомогою комп’ютера (CATI) проведено 2006 інтерв’ю. Дані репрезентативні для населення України віком 18 років та старше (без Криму і окупованої частини Донбасу). Похибка вибірки з ймовірністю 0,95 не перевищує 2,5%. Під час опитування досліджено практики вживання українцями продуктів, що містять трансжири. Опитування показало, що більшість українців вживають продукти з вмістом трансжирів декілька разів на тиждень, а також виявлено низький рівень обізнаності, які саме продукти містять трансжири», — підсумувала Вікторія Захожа, заступник директора Київського міжнародного інституту соціології.

Законодавче регулювання вмісту трансжирів у продуктах харчування є одним із найбільш ефективних способів зменшення їх споживання. Наприклад, нещодавно ухвалений у першому читанні законопроєкт № 5148 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми» передбачає наступні норми:

  • встановлення граничного вмісту трансжирних кислот в харчових продуктах (не більш ніж 2 г на 100 г загальної кількості всіх жирів, що містяться у харчовому продукті);
  • зобов’язати операторів ринку під час постачання продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у харчових продуктах;
  • штрафи за порушення (для юридичних осіб — 40 мінімальних зарплат (станом на цей рік), 240 тис. грн, для фізичних осіб — підприємців — 25 мінімальних зарплат, 150 тис. грн.

За матеріалами пресрелізу ГО «Життя», ЦГЗ та КМІС

*У рамках регулярного Омнібусу на замовлення та за фінансової підтримки Бюро ВООЗ в Україні та ГО «Життя» (в рамках ініціативи Resolve to Save Lives ВООЗ Vital Strategies).

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті