Поліпшення захисту медичних і соціальних працівників: ВООЗ із партнерами закликає до активних дій

22 Жовтня 2021 3:25 Поділитися

21 жовтня 2021 р. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та партнери* виступили з настійним закликом до конкретних дій щодо покращення захисту медичних і соціальних працівників у всьому світі від COVID-19 та інших проблем охорони здоров’я.

Організації стурбовані тим, що велика кількість медичних і соціальних працівників померли від COVID-19, при цьому все більша частка представників цих професій відмічає вигорання, стрес, неспокій і втому.

У Спільній заяві, опублікованій цього тижня, ВООЗ і партнери закликають уряди всіх держав-членів і зацікавлених сторін посилити контроль і звітність щодо захворюваності та смертності, пов’язаних із COVID-19, серед медичних і соціальних працівників. Як стандартну процедуру необхідно включати розподіл цих груп за віком, статтю та родом занять, для того, щоб особи, відповідальні за прийняття рішень, і вчені могли визначати і здійснювати заходи щодо пом’якшення наслідків пандемії, що дозволять ще більше знизити ризик інфікування та захворювання кадрів.

У Спільній заяві також лунає заклик до політичних лідерів та осіб, що визначають політику, зробити все, що в їх силах, для прийняття нормативних, політичних та інвестиційних рішень, які б забезпечували захист медичних і соціальних працівників. У заяві підкреслюється можливість узгодження цієї діяльності з майбутнім глобальним договором про працівників сфери охорони здоров’я та соціального забезпечення, а також із закликом Міжнародної організації праці (International Labour Organization) до забезпечення орієнтованого на людину відновлення після кризи COVID-19.

Нарешті, партнери ВООЗ закликають лідерів та осіб, що визначають політику, забезпечити рівний доступ до вакцин, щоб медичні та соціальні працівники отримували пріоритет при вакцинації проти COVID-19. Наявні дані зі 119 країн показують, що до вересня 2021 р. у середньому 2 з 5 медичних працівників були повністю вакциновані. Однак існують значні відмінності за регіонами і економічними групами. У регіонах Африки та Західної частини Тихого океану повністю вакциновано менше 1 з 10 медичних працівників, у той час як 22 країни (в основному з високим рівнем доходів) повідомили, що понад 80% їх медичних і соціальних працівників повністю вакциновані. Кілька великих країн з високим рівнем доходів ще не представили дані в ВООЗ.

«У нас є моральне зобов’язання захищати всіх медичних і соціальних працівників, забезпечувати їх права та надавати їм гідну роботу в безпечному і сприятливому середовищі. Це також має включати доступ до вакцин. Крім вакцин, економічне відновлення і нові інвестиції в забезпечення готовності до надзвичайних ситуацій і реагування на них мають бути спрямовані в першу чергу на освіту та працевлаштування медичних і соціальних працівників», — сказав Джим Кемпбелл (Jim Campbell), директор Департаменту кадрів охорони здоров’я ВООЗ (WHO Health Workforce Department).

Згідно з новим робочим документом ВООЗ, від 80 тис. до 180 тис. медичних і соціальних працівників могли померти від COVID-19 у період з січня 2020 р. до травня 2021 р., а за сценарієм середньої смертності — 115 500 осіб. Ці оцінки отримані на основі даних про 3,45 млн смертей, пов’язаних з COVID-19, про які було повідомлено ВООЗ станом на травень 2021 р. При цьому вважається, що цей показник занижений. Реальна кількість померлих — приблизно на 60% більша, ніж повідомляється ВООЗ.

«У цьому робочому документі ВООЗ наводиться максимально повний показник смертності для стимулювання більш активних дій. Ми не можемо дозволити собі втратити більше медичних працівників, і наш світ не оговтається від пандемії без довгострокових і стійких інвестицій в кадри охорони здоров’я», — підкреслила Кетрін Дагган (Catherine Duggan), головний виконавчий директор Міжнародної фармацевтичної федерації (International Pharmaceutical Federation — FIP) і один з декількох членів Всесвітнього альянсу медичних працівників, які приєдналися до Спільної заяви.

Наразі ВООЗ очолює зусилля з розробки глобального договору про медичних і соціальних працівників на основі наявних правових інструментів, конвенцій і резолюцій. Договір спрямований на те, щоб надати державам-членам, зацікавленим сторонам і установам вичерпну настанову стосовно їх зобов’язань щодо захисту медичних і соціальних працівників,  їх прав, а також заохочення і забезпечення гідної роботи, вільної від ґендерної, расової і всіх інших форм дискримінації.

Настанову буде представлено на 75-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я в травні 2022 р.

За даними пресрелізу Міжнародної фармацевтичної федерації

*Коаліція передових працівників охорони здоров’я (Frontline Health Workers Coalition); Глобальна мережа кадрів охорони здоров’я (Global Health Workforce Network); Виконавчий орган з питань охорони здоров’я (Health Service Executive), Ірландія; Міжнародна рада медсестер (International Council of Nurses); Міжнародна фармацевтична федерація (International Pharmaceutical Federation); Міжнародна організація праці (International Labour Organization); Організація економічного співробітництва та розвитку (Organisation for Economic Co-operation and Development — OECD); Міжнародна профспілка держслужбовців (Public Services International) і Всесвітня медична асоціація (World Medical Association).

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті