На Вінниччині викрито групу осіб, що продавала фейкові СOVID-сертифікати з внесенням інформації в ЕСОЗ

29 Жовтня 2021 3:11 Поділитися

Міністерство цифрової трансформації України (Мінцифра) повідомляє, що спільно зі співробітниками Кіберполіції Вінниччини та слідчими обласної поліції було викрито групу осіб, що продавала фейкові СOVID-сертифікати невакцинованим людям.

Так, вінничанин налагодив продаж фіктивних сертифікатів про вакцинацію з внесенням інформації до Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). Він рекламував свої послуги в закритих групах месенджерів. Також йому допомагали медичні працівники, до яких він відправляв клієнтів. Дані вносилися в ЕСОЗ без проведення щеплень.

Під час проведення обшуків за місцем роботи сімейного лікаря та за місцем проживання підприємця вилучено речові докази.

Наразі слідство готує матеріали для повідомлення зловмисникам про підозру у вчиненні злочинів, за які передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Наголошується, що Мінцифра та Кіберполіція ретельно відстежують усі випадки підробки COVID-сертифікатів та тестів, проведених методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Тому в разі наявності інформації про продаж підроблених тестів чи COVID-сертифікатів громадян просять відразу повідомляти в поліцію.

Також Мінцифра закликає всіх українців не купувати підроблені ПЛР-тести або COVID-сертифікати й не робити їх самостійно. Уряд забезпечив вільний доступ до вакцини. Кожен, хто хоче вакцинуватися від COVID-19, може це зробити абсолютно безкоштовно. До того ж українцям, які свідомо використовують фейкові COVID-сертифікати, доведеться заплатити штраф у розмірі до 34 тис. грн або відбувати покарання у вигляді обмеження волі на строк до 2 років.

За матеріалами thedigital.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті