ЮНІСЕФ провів опитування серед українців щодо їх ставлення до вакцинації

03 Листопада 2021 3:31 Поділитися

МОЗ України повідомляє, що Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні провів національне репрезентативне опитування, яке показало, що 42% українців, які ще не вакцинувалися, готові щепитися за певних умов. Страх перед хворобою, досвід близьких, поради лікарів та міфи про щеплення — усе це може впливати на рішення людини вакцинуватися від COVID-19.

Зазначається, що найбільше мотивує охочих щепитися те, що вакцинація може запобігти коронавірусній хворобі чи ускладненням від неї і що вони не заразять інших людей. Адже вакциновані люди у 5 разів рідше заражаються та мають більш ніж у 10 разів нижчий ризик госпіталізації з COVID-19, ніж нещеплені.

Це також було найбільшою мотивацією і для тих, хто вже вакцинувався. Так 65% опитаних зробили щеплення, аби не хворіти і не мати ускладнень від COVID-19. Лише 14% зазначили, що вони зробили це через рекомендацію роботодавця чи закладу освіти.

Cтаном на 3 листопада, в Україні 10 682 752 людини вже отримали хоча б першу дозу, а 7 596 587 — дві і тепер повністю захищені.

Загалом 60% усіх українців позитивно ставляться до вакцинації від COVID-19 і 62% погоджуються, що необхідно робити щеп­лення.

Cеред основних причин виникнення сумнівів щодо необхідності проведення вакцинації — недооцінка ризиків COVID-19,  міфи про щеплення та небажання повторно вакцинуватися, якщо в цьому буде необхідність.

Серед тих, хто ще не вакцинувався і не бажає цього робити, більшість не довіряють вакцинам, вважають, що вакцинація несе більше ризиків, аніж сам COVID-19 та не хочуть переживати реакцію на вакцини. Майже чверть вважає, що мають медичні протипоказання до вакцинації від COVID-19, хоч насправді абсолютні протипоказання можуть відмічати менше ніж у 1% людей. Ті, хто не хоче вакцинуватися, не вважають пандемію серйозною загрозою чи COVID-19 такою хворобою, від якої потрібно щепитися взагалі.

Важливою у процесі вакцинації є роль сімейного лікаря. 87% щеплених українців сказали, що прислухалися до поради лікаря щодо вакцинації. З тих, хто ще не вакцинувався, 77% дослухалися б до поради лікаря щодо імунізації.

Понад половина з тих, хто не хоче вакцинуватися, не довірилися б пораді лікаря з цього приводу, 48% не обговорювали питання щеплення з медиком, а 6% — лікар не рекомендував щепитися.

Дослідження проводилося у вересні–жовтні 2021 р. (до переходу регіонів до «червоних» зон) дослідницькою агенцією Info Sapiens за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (United States Agency for International Development — USAID) та Світового банку. Опитування здійснювалося методом телефонних інтерв’ю. Було опитано 2006 осіб, старших від 18 років, в усіх регіонах України, за винятком АР Крим і непідконтрольних Урядові територій Донецької та Луганської областей. Вибірка репрезентує доросле населення України та відповідає даним Державної служби статистики станом на 1.01.2020 р. за статтю, віком, розміром населеного пункту та макрорегіоном.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті