За останні 3 міс мільйон українців вперше уклали декларацію із сімейним лікарем — НСЗУ

08 Листопада 2021 1:02 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) інформує, що понад 78% українців уклали декларацію з лікарями, які надають первинну медичну допомогу, а це — 32 млн 528 тис. громадян. НСЗУ підкреслює, що динаміка укладення декларацій стрімка: лише за останні 3 міс мільйон українців вперше обрали лікаря, який надає первинну медичну допомогу. Найвищий відсоток пацієнтів із деклараціями у Київській обл. — понад 95%. У Хмельницькій — понад 91%, у Львівській — понад 90%.

Первинну допомогу надають більше 24 тис. лікарів. Понад 1000 з них мають власну практику. З лікарями-фізичними особами підприємцями декларацію уклали понад 1 млн пацієнтів. У приватних центрах сімейного лікаря, терапевта та педіатра обрали 960 тис. українців.

НСЗУ наголошує, що перелік безоплатних послуг у лікаря первинної ланки чітко визначений, і, зокрема, включає: консультації з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, вакцинацію згідно з календарем щеплень, створення електронних рецептів на «Доступні ліки», інсулін та електронних направлень на проведення досліджень чи лікування тощо.

Водночас навантаження на лікарів первинної медичної допомоги велике. Тільки у 2021 р. лікарі первинки виписали:

  • понад 34 млн, або 58% від усіх електронних направлень;
  • понад 2 млн з 3 млн електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність;
  • понад 11 млн електронних рецептів на «Доступні ліки» пацієнтам із хронічними захворюваннями.

«Ми бачимо, що через зростання захворюваності на COVID-19 та протиепідемічні обмеження у «червоних» областях України, навантаження на сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів зростає ще більше. І, на жаль, пацієнти звертаються не завжди за обстеженням чи призначенням лікування, а й з адміністративними питаннями, які часто вирішуються без звернення до лікаря.

Наприклад, згенерувати та роздрукувати COVID-сертифікат можна самостійно, якщо всі дані про вакцинацію внесені коректно. І для цього не потрібно турбувати свого лікаря. Також сімейний лікар не видасть довідку з протипоказаннями до вакцинації, якщо таких протипоказань насправді пацієнт не має. Крім того, за довідковою інформацією радимо звертатися до реєстратури центру надання первинної медичної допомоги, на офіційні сторінки та контакт-центри органів державної влади та державних установ. А ще хочу наголосити на тому, що медичні послуги первинної ланки не відносяться до екстрених, тому не слід вимагати від сімейних лікарів термінового реагування чи зв’язку 24/7. НСЗУ закликає українців берегти час сімейного лікаря для того, щоб він мав час дбати про пацієнтів дійсно тоді, коли це стосується питань здоров’я», — наголосив Дмитро Самофалов, тимчасово виконуючий обов’язки голови НСЗУ.

Також НСЗУ повідомляє, що згідно з даними електронної системи охорони здоров’я за останні 3 міс найпопулярнішими причинами звернень до лікарів первинки були питання імунізації, кашель, потреба у профілактиці певних захворювань та адміністративні процедури. Зокрема, кількість пацієнтів відповідно до причин звернень:

  • питання імунізації/профілактичного лікування — понад 7,1 млн пацієнтів;
  • скарги на кашель  — майже 2 млн хворих;
  • щодо підтримки здоров’я та профілактики — 1,7 млн пацієнтів;
  • адміністративні процедури — майже 1,6 млн пацієнтів;
  • скарги на загальну слабкість, втому, лихоманку — 1,1 млн хворих.

До своїх лікарів звернулися без ознак хвороби понад 324 тис. пацієнтів, з питань навчання/консультації/дієти — понад 266 тис. пацієнтів, зі скаргами на серцебиття та біль у серці — майже 251 тис. та 274 тис. пацієнтів відповідно.

Загалом у 2021 р. НСЗУ уклала договори з понад 2200 надавачами первинної меддопомоги та виплатила їм 16,7 млрд грн за надання допомоги пацієнтам.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті