Депутати Київради просять передбачити в держбюджеті кошти на закупівлю ліків для пацієнтів з орфанними захворюваннями за ДКД

08 Листопада 2021 3:42 Поділитися

Департамент охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації — КМДА) повідом­ляє, що депутати Київради підтримали звернення щодо необхідності впровадження механізму закупівель лікарських засобів для лікування пацієнтів з орфанними захворюваннями за договорами керованого доступу (ДКД). За відповідне рішення проголосували 92 депутати.

«Наразі в Україні відсутні державні програми лікування хворих на орфанні захворювання за рахунок державних коштів. Водночас лікарські засоби, медичні вироби та спеціалізоване харчування дуже дороговартісне, і більшість родин не в змозі забезпечити хворих відповідним лікуванням. Київ на місцевому рівні вирішив це питання: Київрада на початку 2021 р. внесла зміни до міської програми «Здоров’я киян», забезпечивши закупівлю лікарських засобів СПІНРАЗА та ЕВРІСДІ для хворих на спінальну м’язову атрофію (СМА). Водночас, проблема потребує вирішення й на державному рівні», — пояснила заступник голови КМДА Ганна Старостенко.

Саме тому депутати звертаються до Уряду щодо:

  • необхідності передбачення в Державному бюджеті України потрібної суми коштів для впровадження процедури закупівель лікарських засобів для лікування пацієнтів з орфанними захворюваннями за ДКД;
  • впровадження і забезпечення функціонування системи кількісного обліку потреб у лікуванні хворих на СМА.

«Діти з такими захворюваннями, як СМА, без належного лікування, як правило, помирають у віці до 2 років. Водночас за умови своє­часного та правильного лікування пацієнти можуть відновлюватися та жити повноцінним життям. Саме тому необхідно запровадити на території України механізм закупівлі інноваційних лікарських засобів, у тому числі й від СМА, за договорами керованого доступу. Це дозволить зберегти десятки, а то й сотні життів маленьких українців», — підкреслила Г. Старостенко.

За матеріалами health.kyivcity.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті