Перевірка правоохоронцями COVID-документів є законною — МОЗ

09 Листопада 2021 10:37 Поділитися

На сайті Міністерства охорони здоров’я України розміщено інформацію про те, що періодично в соцмережах можна побачити відео та публікації, де вказується, що демонстрація COVID-сертифікату чи довідки про вакцинацію — це розголошення медичної таємниці. Автори таких дописів стверджують, що ніхто не може вимагати показати відповідний документ, оскільки це порушення прав громадян.

Відтак, МОЗ України повідомляє, що відповідно до ст. 39-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані під час його медичного обстеження. Тобто медична таємниця містить дані про звернення до лікаря чи діагноз, а в документах про вакцинацію цих відомостей немає.

Таким чином, правоохоронці під час перевірок дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян пред’явити COVID-сертифікат, не порушуючи при цьому закон.

Міністерство наголошує, що норма про наявність документа про вакцинацію не поширюється на відвідування банків, авто­заправних станцій, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на будь-якому рівні епідемічної небезпеки. Тобто у вказаних закладах ніхто не може перевіряти у відвідувачів наявність документа про щеплення.

Водночас чинні карантинні норми передбачають, що на «червоному» рівні епідемічної небезпеки працювати можуть лише ті громадські заклади, де 100% персоналу та відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на COVID-19.

Для того, щоб обмеження «жовтого» або «червоного» рівнів не стосувалися громадських закладів чи масових заходів, співробітники чи організатори мають перевірити відповідні документи у відвідувачів. У випадку, якщо відвідувачі таких закладів відмовляються їх надати, то суб’єкт господарювання має повне право відмовити у своїх послугах. У першу чергу йдеться про те, що заклади мають дотримуватися правил роботи в час карантину, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 09.12.2020 р. № 1236.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті