Уряд звільнив від ПДВ обладнання для виробництва вакцин та ліків від COVID-19

17 Листопада 2021 3:36 Поділитися

17 листопада під головуванням Дениса Шмигаля відбулося чергове засідання Уряду, під час якого він повідомив, що поточна статистика стосовно захворюваності на COVID-19 демонструє, що Україна вийшла на рівень «плато». Практично в усіх областях фіксується зменшення кількості як нових випадків, так і госпіталізацій. Однак поки зарано піднімати питання скасування «червоного» рівня епідемічної небезпеки. За його словами, стабілізувати ситуацію з пандемією вдалося завдяки карантинним обмеженням та вакцинації.

Під час засідання було прийнято постанову КМУ № 1201 «Про внесення змін до переліку товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території Украї­ни звільняються від оподаткування податком на додану вартість». Мова йде про звільнення від оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) обладнання для виробництва вакцин та лікарських засобів, необхідних для подолання пандемії COVID-19.

За словами Прем’єр-міністра, це дозволить українським компаніям активізувати процес створення власних виробничих потужностей, збільшити інвестиції в дослідження та розробки вакцин та ліків від COVID-19. Натомість для держави це можливість забезпечити внутрішню потребу в необхідних препаратах і не залежати від волі інших країн чи їх поставок.

Також Уряд збільшив обсяг виплат за лікування пацієнтів з COVID-19 за договорами, укладеними між закладами охорони здоров’я та Національною службою здоров’я України. Так, з 1 листопада 2021 р. глобальна ставка для медичних закладів за лікування хворих на коронавірус зросте до 634 тис. грн. Її виплачуватимуть за укомплектованість медичним персоналом, медичними виробами та лікарськими засобами. Таким чином, фінансування «ковідних» лікарень збільшується майже на 15%.

Окрім того, Урядом виділено 33 млн грн для Донецької та Одеської областей, з яких:

  • майже 25 млн грн буде спрямовано для Донеччини на додаткову закупівлю 535 кисневих концентраторів;
  • 5,5 млн грн буде направлено на реконструкцію та закупівлю медичного обладнання для інфекційного відділення Ананьївської багатопрофільної лікарні на Одещині.

Водночас Д. Шмигаль наголосив, що основна мета Уряду — це вакцинація від COVID-19 більшості дорослого населення країни. Наразі цей показник становить трохи більше 40%. Тижневий показник щеплень зберігається на рівні 1,5 млн. Для збереження таких високих темпів вакцинації та додаткової мотивації людей робити щеплення прийнято рішення виплатити по 1 тис. грн всім вакцинованим громадянам. Ця ініціатива Президента України дозволить підтримати малий та середній бізнес в Україні, який постраждав через пандемію. Окрім того, це підтримка спортивного та культурного розвитку українців. Адже ці кошти будуть виплачені на віртуальні платіжні картки через сервіс «Дія» і їх можна буде витратити на придбання квитків у кінотеатри, театри, концерти, на заняття спортом та подорожі Україною потягом або літаком.

За його словами, приблизно 6 тис. суб’єктів господарювання по всій країні зможуть взяти участь у цій програмі, яка запрацює з 19 грудня 2021 р. і діятиме до кінця 2022 р. На неї виділяється 3 млрд грн у 2021 р. і 3 млрд грн на початок 2022 р. з подальшим розширенням фінансування.

Також Прем’єр-міністр додав, що більшість вчителів вакциновані, тому Уряд закликає місцеву владу відновити очне навчання в закладах освіти.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті