За весь час прикордонниками виявлено 675 підроблених COVID-сертифікатів

24 Листопада 2021 9:32 Поділитися

Державна прикордонна служба України (ДПС) повідомляє про результати застосування програмного забезпечення SafeBorder для виявлення підроблених COVID-сертифікатів. Так, електронну перевірку сертифікатів, що підтверджують вакцинацію громадян, негативний результат тестування або одужання від хвороби, прикордонники почали застосовувати з серпня 2021 р.

Від початку застосування цього програмного забезпечення вже перевірили понад 1 млн цифрових COVID-сертифікатів під час оформлення в’їзду громадян в Україну. Найбільше громадяни використовують їх при перетинанні кордону в пунктах пропуску на західній ділянці кордону та в столичних аеропортах.

З кінця вересня під час перевірки охоронці кордону виявили 675 підроблених сертифікатів. За всіма випадками виявлення ознак кримінального правопорушення, передбаченого ст. 358 Кримінального Кодексу України «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів», до Національної поліції України було надіслано повідомлення.

Лише минулої доби прикордонники просканували понад 12,6 тис. QR-кодів. Левову частку цих сертифікатів перевірено в пунктах пропуску на західному кордоні — 5061 та 5413 — у столичних аеропортах. За добу виявлено 15 підроблених сертифікатів.

У ДПС нагадують, що програмне забезпечення SafeBorder розроблено Довірчою мережею Європейського Союзу у співпраці з Міністерством цифрової трансформації України.

Щоб здійснити перевірку, прикордоннику достатньо просканувати QR-код наданого громадянами сертифікату та отримати на екрані електронного пристрою підтвердження статусу документа. Сканування QR-коду займає всього кілька секунд, що значно пришвидшує проходження контролю та допомагає ефективно виявляти підробки.

Варто зазначити, що програмне забезпечення постійно оновлюється залежно від розширення списку країн, під’єднаних до довірчої мережі цифрових COVID-сертифікатів чи доопрацювань для покращення роботи системи.

За матеріалами dpsu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті