Доступність медичних послуг для людей з інвалідністю — пріоритет НСЗУ

03 Грудня 2021 12:50 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) звертає увагу, що 3 грудня — Міжнародний день людей з інвалідністю. У зв’язку з цим у відомстві наголошують, що медична допомога для цих людей, так само як і для всіх інших, має бути доступною без катастрофічних фінансових витрат та доступною в буквальному сенсі.

НСЗУ дотримується принципу безбар’єрного доступу до вчасної медичної допомоги для всіх, незалежно від їх статусу, ідентичності чи іншої приналежності. Такий підхід став основою Програми медичних гарантій (ПМГ), яка забезпечує безоплатні медичні послуги українцям.

Саме тому у 2021 р. доступність медичного закладу для пацієнтів з інвалідністю стала обов’язковою вимогою для укладення договору з НСЗУ.

«Медичні заклади, які працюють за Програмою медичних гарантій, повинні бути обладнаними пандусами, ліфтами, мати облаштовані вбиральні, доступну навігацію та забезпечити людині на кріслі можливість самостійно пересуватися по лікарні. Із закладами, які не можуть забезпечити безперешкодний доступ, НСЗУ договори не укладає. Це стало хорошим стимулом і кроком до безбар’єрності. І покращило фізичну доступність медичних закладів для людей з інвалідністю», — зазначила заступник голови НСЗУ Тетяна Бойко.

НСЗУ незмінно працює в інтересах пацієнта, формуючи вимоги таким чином, щоб медичні заклади були доступними та безбар’єрними для всіх. Це стосується і доступу до медичних послуг людей старшого віку, вагітних, мам і тат з візочками, маленьких дітей та людей, які отримали травму.

За різними оцінками, до маломобільних груп належать 30–50% населення. Усі ці люди не повинні бути позбавлені доступу до медичних послуг, тому так важливо розвивати безбар’єрність медичних закладів.

За матеріалами nszu.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті