Держлікслужба взяла участь у відзначенні 10-ї річниці Конвенції MEDICRIME

06 Грудня 2021 12:51 Поділитися

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) повідомляє, що 2 грудня 2021 р. Конвенція Ради Європи про фальсифікацію медичних виробів та подібні злочини, що загрожують здоров’ю населення (Конвенція MEDICRIME), відзначила 10-ту річницю від дня заснування.

Представники Держлікслужби долучилися до заходу, під час якого доповідачі здійснили екскурс в історію створення Конвенції, окреслили шлях до успіху та представили безпрецедентні виклики, що постали в контексті пандемії COVID-19 та спричинили значне зростання попиту на лікарські засоби і медичні вироби.

Конвенція є законодавчим підґрунтям для співробітництва між уповноваженими органами охорони здоров’я, поліцією та митними органами на національному та міжнародному рівнях, вжиття заходів для боротьби зі злочинністю, ефективного притягнення винних до відповідальності та захисту потерпілих і свідків.

«Хоча актуальність проблем, на боротьбу з якими спрямована дія Конвенції MEDICRIME, сьогодні ще більша, ніж 10 років тому, здатність договору протистояти цим злочинам сильніша, ніж будь-коли. Я закликаю уряди Європи та інших країн по всьому світу скористатися цією нагодою і розглянути переваги безпеки, що передбачаються ратифікацією договору. З кожним разом, коли чергова країна приєднується до Конвенції, — наноситься новий удар по злочинності, включаючи організовану злочинність», — наголосила напередодні конференції генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

З моменту відкриття для підписання 28 жовтня 2011 р. Конвенцію ратифікували 18 країн, 4 з яких не є членами Ради Європи (Білорусь, Бенін, Буркіна-Фасо та Гвінея), а 2 було запропоновано приєднання (Конго, Туніс).

У квітні 2021 р. комітет MEDICRIME оголосив про заходи щодо запобігання і боротьби з обігом підроблених вакцин. У 2020 р. опубліковано Рекомендації для урядів з попередженнями про ризики, пов’язані з реалізацією підроблених медичних виробів у контексті пандемії COVID-19, та закликом щодо використання положень Конвенції MEDICRIME для захисту здоров’я населення і боротьби зі злочинними діями, у тому числі мереж, що користуються прогалинами систем охорони здоров’я і нинішньою кризою.

За матеріалами dls.gov.ua,
фото www.coe.int
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті